Αυτή είναι η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Ray Dolby [video]

Θανάσης Γεντίμης  |  17-09-2013
Αυτή είναι η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Ray Dolby [video]

Τη δουλειά του την έχετε απολαύσει αμέτρητες φορές. Τις περισσότερες από αυτές την έχετε απλά... ακούσει. Ο Ray Dolby ένας σπουδαίος εφευρέτης στο χώρο του ήχου, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών μετά από μακροχρόνια μάχη με τη νόσο του Alzheimer και τη λευχαιμία. Λίγο μετά τα 30 του χρόνια ίδρυσε τα "Εργαστήρια Dolby", ενώ νωρίτερα είχε εργαστεί στην Ampex ως αρχισχεδιαστής των ηλεκτρονικών μερών για το πρώτο σύστημα καταγραφής βίντεο σε μαγνητοταινία.

Ο Ray Dolby έκανε πραγματικά πρωτοποριακή δουλειά στον τομέα της επεξεργασίας του ήχου και των τεχνικών μείωσης του θορύβου που παρεισέφρεε στις ηχογραφήσεις. Στα 48 χρόνια από τη δημιουργία των "Εργαστηρίων Dolby" το 1965, η εταιρία άλλαξε ριζικά τον τρόπο που ακούμε τις ταινίες, ενώ το λογότυπο Dolby έγινε συνώνυμο της ποιότητας του ήχου. Στα χρόνια αυτά δεκάδες χιλιάδες ταινίες και δισεκατομμύρια ηλεκτρονικών συσκευών αναπαραγωγής εικόνας και ήχου φέρουν τη σφραγίδα των εφευρέσεών του. Ας ρίξουμε όμως μια γρήγορη ματιά στα σημαντικότερα κομμάτια της κληρονομιάς που άφησε πίσω του ο Ray Dolby.

Στον τομέα της μείωσης θορύβου τα Dolby A/B/C/S-Type NR συνόδευαν τα ακριβά κασσετόφωνα της νιότης μας, καταφέρνοντας αισθητή μείωση του θορύβου και του "φυσήματος". Επίσης το Dolby SR βελτίωσε την ποιότητα των ηχογραφήσεων στα studios λύνοντας τα χέρια ηχοληπτών και πολλών ακόμα επαγγελματιών του ήχου.

Σε ό,τι αφορά τη συμπίεση και την κωδικοποίηση του ήχου το πρότυπο Dolby Digital (AC-3) είναι πανταχού παρόν, επιτρέποντας την πολυκαναλική αναπαραγωγή του ήχου με εξαιρετική ποιότητα. Μπορεί να υποστηρίξει ως 5+1 κανάλια ήχου (πέντε διακριτά κανάλια πλήρους φάσματος συν ένα επιπλέον κανάλι για χαμηλές συχνότητες), μένοντας έτσι γνωστό ευρύτερα ως Dolby Digital 5.1. Πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1992 για τις ανάγκες των προβολών σε κινηματογραφικές αίθουσες αλλά πλέον έχει εδραιωθεί και χρησιμοποιείται σε πλειάδα περιπτώσεων (όπως στα DVD αλλά και σε κάποια πρότυπα ψηφιακής και καλωδιακής τηλεόρασης). Με το χρόνο το πρότυπο εξελίχθηκε και έτσι έχουμε πλέον τα Dolby Digital EX και Dolby Digital Plus.

Στην επεξεργασία του ήχου παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλή τα πρότυπα Dolby Surround (χρησιμοποιείται ακόμα στα CD ήχου), Dolby Pro Logic (καθοριστικό στην εδραίωση των "home theatres") και οι μετεξελίξεις του Dolby Pro Logic II, Dolby Pro Logic IIx και Dolby Pro Logic IIz. Περιττό να αναφέρουμε ότι πέρα από αυτές τις δημοφιλείς δημιουργίες υπήρξαν και πολλές ακόμα εξίσου πρωτοποριακές που όμως δεν γνώρισαν την εμπορική επιτυχία.

O Ray Dolby είχε υπό την προσωπική του κατοχή περισσότερα από 50 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ και είχε τιμηθεί -μεταξύ άλλων- με βραβεία Oscar, Grammy, Emmy καθώς και μετάλλια από την Audio Engineering Society και την IEEE. Το περιοδικό Forbes εκτιμά την προσωπική του περιουσία σε 2.4 δισ. δολάρια, ενώ η Dolby Laboratories (που μπήκε στον NASDAQ το 2005) έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση 3.3 δισ. δολάρια. Ο Ray Dolby ήταν παντρεμένος με την Dagmar Dolby επί 47 χρόνια και είχε δύο γιους, ενώ η φιλανθρωπική δράση αυτού και της γυναίκας του στο San Francisco υπήρξε ιδιαίτερα ενεργή.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.