Τι μάθαμε για την πρωτοποριακή κίνηση της Finos Film να ανεβάσει τις ταινίες της στο YouTube

Θανάσης Γεντίμης  |  27-08-2013
Τι μάθαμε για την πρωτοποριακή κίνηση της Finos Film να ανεβάσει τις ταινίες της στο YouTube

Η θρυλική Finos Film αποφάσισε να ανεβάσει αθόρυβα μέσα στο καλοκαίρι ολόκληρες ταινίες της στο YouTube. Το επίσημο κανάλι της Finos Film κατάφερε σε λιγότερο από ένα μήνα να συγκεντρώσει περισσότερους από 16.000 συνδρομητές ενώ πολλές από τις ταινίες έχουν ξεπεράσει τις 10.000 προβολές. Στο κανάλι έχουν ανέβει 96 ταινίες από τις 187 που η Finos Film υπέγραψε την παραγωγή από το 1943 ως το 1977. Το CinemaNews.gr αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες γι' αυτό το ομολογουμένως πρωτοποριακό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο εγχείρημα.

Όπως προκύπτει το κανάλι στο YouTube εντάσσεται στη γενικότερη ψηφιακή στρατηγική της εταιρίας, την οποία έχει αναλάβει το δημιουργικό studio Boomar. Μάλιστα σύντομα θα είναι online και το νέο website της εταιρίας, το οποίο θα περιλαμβάνει πληθώρα ψηφιοποιημένου και αποκατεστημένου δυσεύρετου υλικού από τις ταινίες της Finos Films.

Τα τελευταία χρόνια η Finos Film έχει προχωρήσει σε συνεργασία με την Graal, στην ψηφιοποίηση σε ανάλυση 4Κ και την ψηφιακή αποκατάσταση της πλειονότητας των ταινιών της. Μετά από αυτή τη διαδικασία κάποιες από τις ταινίες μετατράπηκαν σε σινεμασκόπ και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Για παράδειγμα αν δοκιμάσετε να δείτε το Υπάρχει και Φιλότιμο στο YouTube, θα αντιληφθείτε αμέσως πως βλέπετε πολύ περισσότερα στο κάδρο σε σύγκριση με την τηλεοπτική εκδοχή της ταινίας.

Στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής της Finos Film οι ταινίες στο YouTube είναι διαθέσιμες χωρίς γεωγραφικό περιορισμό και όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεί ήδη τις παρακολουθεί ένα μεγάλο κοινό από χώρες όπως Γερμανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Αγγλία και άλλες χώρες. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια για υποτιτλισμό των ταινιών στα Αγγλικά, με στόχο κάποια στιγμή στο μέλλον να δίνεται αυτή η επιλογή και στις ταινίες που υπάρχουν στο YouTube.

Ο στόχος είναι στο άμεσο μέλλον οι διαθέσιμες ταινίες να προσεγγίσουν τις 150 με την προσθήκη κινηματογραφικών διαμαντιών όπως τα: «Λατέρνα Φτώχεια και Γαρύφαλλο», «Κορίτσια για Φίλημα», «Στεφανία», «Η Παριζιάνα», «Η Γυναίκα μου Τρελλάθηκε». Οι υπόλοιπες 37 ταινίες που απομένουν είτε ανήκουν σε άλλες εταιρίες καθότι ήταν συμπαραγωγές της Finos Film, είτε (για κάποιες λίγες) έχει βρεθεί πρόβλημα στο υλικό τους και είναι σε εξέλιξη προσπάθεια αποκατάστασης.

Η Finos Film ιδρύθηκε το 1942 από τον Φιλοποίμενα Φίνο και λειτούργησε αδιάκοπα μέχρι το θάνατο του ιδρυτή της το 1977. Μάλιστα το διάστημα 1943 - 1977 (αυτό που πρακτικά ονομάζουμε "Χρυσή Εποχή του Ελληνικού Κινηματογράφου") ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου και μια από τις μεγαλύτερες στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα τελευταία χρόνια η εταιρία επαναδραστηριοποιήθηκε, όχι όμως αποκλειστικά στο χώρο της παραγωγής. Ξεκινώντας με κάποιες εκθέσεις και ειδικά αφιερώματα και συνεχίζοντας με την ψηφιοποίηση σε ανάλυση 4K για την πλειονότητα των ταινιών της, από το 2006 η "νέα γενιά" της Finos Film προσπαθεί τόσο να αποκαταστήσει και να περισώσει τις θρυλικές ταινίες του Φιλοποίμην Φίνου, όσο και να δημιουργήσει νέα κανάλια επικοινωνίας με το κοινό της. Από το 2006 η εταιρία συμμετείχε ως συμπαραγωγός σε κάποιες Ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, όπως στις «Uranya», «Παράδεισος στη Δύση», αλλά και σε remake ταινιών της Finos, όπως «Ο Ηλίας του 16ου» και «Ζητείται Ψεύτης».

Αρχική δημοσίευση 27/08/13 - Ενημέρωση 30/08/13

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.