Η Angelina Jolie ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκε προληπτικά σε διπλή μαστεκτομή.

Θανάσης Γεντίμης  |  14-05-2013
Η Angelina Jolie ανακοίνωσε ότι υποβλήθηκε προληπτικά σε διπλή μαστεκτομή.

Κεραυνός εν αιθρία ήταν το εκτενές άρθρο με τίτλο "Η ιατρική μου επιλογή" που δημοσίευσαν οι New York Times και έφερε την υπογραφή της γνωστής ηθοποιού Angelina Jolie. Η 37χρονη ηθοποιός ανακοίνωνε πως υποβλήθηκε προληπτικά σε διπλή μαστεκτομή για να μειώσει τις πιθανότητες να ασθενήσει από καρκίνο, καθώς διαθέτει ένα γονίδιο το οποίο αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του στήθους και των ωοθηκών.

H Angelina Jolie, μητέρα έξι παιδιών, ξεκινά το άρθρο μνημονεύοντας τη δική της μητέρα, η οποία υπέκυψε στον καρκίνο σε ηλικία 56 ετών και αφού είχε ταλαιπωρηθεί επί δέκα χρόνια. Η ίδια δεν θα ήθελε να υποβάλλει τα παιδιά της στην ίδια θλίψη, όμως το γονίδιο BRCA1 που διαθέτει θα την οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην ασθένεια. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι γιατροί της την ενημέρωσαν ότι είχε 87% πιθανότητες να χτυπηθεί από τον καρκίνο του στήθους και 50% πιθανότητες να ασθενήσει από καρκίνο των ωοθηκών. Στο άρθρο της τονίζει ότι το κόστος για τον γονιδιακό έλεγχο των BRCA1 και BRCA2 είναι αυτή τη στιγμή 3000 δολάρια και πως θα πρέπει να μειωθεί ώστε να έχουν περισσότερες γυναίκες πρόσβαση.

Έτσι η γνωστή ηθοποιός αποφάσισε να λειτουργήσει προληπτικά και επί εννέα εβδομάδες μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Απριλίου, υποβλήθηκε σε μια σειρά λεπτών επεμβάσεων για τη διπλή μαστεκτομή. Όπως αναφέρει όμως οι γιατροί της τη διαβεβαιώνουν ότι οι πιθανότητες έχουν πλέον μειωθεί από 87% σε μόλις 5%. Μάλιστα το διάστημα εκείνο η Jolie ταξίδεψε στο Κονγκό στο πλαίσιο της εκστρατείας για την ευαισθητοποίηση σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης στα πεδία των μαχών, ενώ για τον ίδιο λόγο συμμετείχε και στη σύσκεψη των G8 στο Λονδίνο.

Όπως κάθε άλλη γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με την ασθένεια, η Angelina Jolie αξίζει τα εύσημα για το θάρρος που έδειξε. Η δημόσια όμως στάση της έχει πολλαπλάσια αξία καθώς λειτουργεί ως πρότυπο. Χαρακτηριστική η αποστροφή του λόγου της "πιστεύω ακράδαντα στην επιλογή που έκανα, η οποία με κανένα τρόπο δεν μειώνει την θηλυκότητα μου" για να συμπληρώσει "όσες γυναίκες διαβάζουν αυτό το κείμενο, θέλω να ελπίζω ότι βοηθά να γνωρίζετε ότι υπάρχουν επιλογές". Η Angelina Jolie καταλήγει "θέλω να ενθαρρύνω κάθε γυναίκα, ιδίως όσες έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στήθους ή των ωοθηκών, να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες και να συζητήσουν με το γιατρό τους για να κάνουν τις δικές τους συνειδητές και τεκμηριωμένες επιλογές".

Στο άρθρο της η Jolie αναφέρεται με ιδιαίτερα θερμά λόγια στον σύντροφό της, και συγκεκριμένα στην υποστήριξη και την αγάπη που της προσέφερε ο Brad Pitt σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση της Angelina Jolie ήταν το 2011, όταν δάνεισε τη φωνή της στο animation «Kung Fu Panda 2», ενώ τα επόμενα κινηματογραφικά της σχέδια περιλαμβάνουν τη διασκευή της ιστορίας της ωραίας κοιμωμένης με τίτλο «Maleficent» (σε φάση ολοκλήρωσης) και το animation «Kung Fu Panda 3».

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.