Ξεκινά την Παρασκευή 15 Μαρτίου το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Θανάσης Γεντίμης  |  14-03-2013

Όλα έτοιμα για το φετινό 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα που ξεκινά στις 15 και ολοκληρώνεται στις 24 Μαρτίου 2013. Το ραντεβού και φέτος δίνεται στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις- ανοιχτές συζητήσεις, ομιλίες, masterclass, έκθεση - το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.

Φέτος, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα συμπληρώνει 15 χρόνια ζωής και γιορτάζει πανηγυρικά την τέχνη του ντοκιμαντέρ παρουσιάζοντας το επετειακό αφιέρωμα "15 χρόνια Φεστιβάλ. Μια συναρπαστική διαδρομή", με ταινίες που χαρακτήρισαν το θεσμό από τη γέννησή του έως σήμερα. Μάλιστα το αφιέρωμα αυτό θα μεταφερθεί στην Αθήνα (στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος) από τις 18 Μαρτίου ως τις 7 Απριλίου. Επίσης όπως κάθε χρόνο μετά το πέρας της διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη επιλογές των ταινιών του φεστιβάλ θα μεταφερθούν για προβολές σε 40 πόλεις καθώς και σε 20 φυλακές ανά τη χώρα.

Επίσης, η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιήσει αφιέρωμα στον χιλιανό ντοκιμαντερίστα Patricio Guzman, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους παγκοσμίως. Όπως ανακοινώθηκε στην συνέντευξη τύπου ο 72χρονος σκηνοθέτης (και μοναδικός επίσημος προσκεκλημένος του φετινού Φεστιβάλ) είχε μόλις τη Δευτέρα ένα ατύχημα το οποίο θα τον κρατήσει στη Χιλή.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει 196 ταινίες με ποικίλη θεματολογία από την παγκόσμια οικονομική κρίση ως ξεχωριστούς ανθρώπους, και από το παρελθόν ως το διαγραφόμενο μέλλον, ταινίες για θεατές που... φιλοδοξούν να διαφοροποιηθούν από τα "πνευματικά καθοδηγούμενα από τα ΜΜΕ πρόβατα". Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η επιλογή της αφίσας για τη φετινή διοργάνωση.

Δυναμική θα είναι για μια ακόμα χρονιά η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ με 58 ελληνικές ταινίες οι οποίες αποτυπώνουν με τόλμη μια πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έδωσε την ευκαιρία σε ελληνικά ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής (που έχουν ολοκληρωθεί 18 μήνες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ). Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους κατατάσσονται σε διαφορετικά τμήματα: Στα Τμήματα του Επίσημου Προγράμματος και στο Ελληνικό Πανόραμα.

Τέλος μια αισιόδοξη ταινία γεμάτη ρυθμό θα ανοίξει την αυλαία του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «First Position» της Bess Kargman μας ξεναγεί στον εντυπωσιακό κόσμο του επαγγελματικού μπαλέτου, όπου πίσω από τη θεαματική όψη κρύβεται ο σκληρός αγώνας για την τελειότητα. Το ντοκιμαντέρ προσφέρει μια παρασκηνιακή ματιά στην καθημερινότητα έξι νέων χαρισματικών χορευτών που προετοιμάζονται για έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς χορού στον κόσμο. Μέσα από τα πορτρέτα τους, η σκηνοθέτιδα καταρρίπτει τα στερεότυπα του μπαλέτου, αναδεικνύοντας ένα γοητευτικό μωσαϊκό πολιτισμών και χαρακτήρων, βιωμάτων και αισθήσεων, σε μια ταινία - ύμνο στην ανθρώπινη ψυχή.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.