Θεσσαλονίκη 2012: Συνέντευξη τύπου λίγο πριν την πρεμιέρα

Αμαλία Κουλακιώτη  |  29-10-2012
Θεσσαλονίκη 2012: Συνέντευξη τύπου λίγο πριν την πρεμιέρα

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012, η συνέντευξη τύπου του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του Ολύμπιον. Η συνέντευξη ήταν σύντομη σε διάρκεια, ενώ ο διευθυντής του φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω προβλημάτων υγείας. Το παρών έδωσε ωστόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του φεστιβάλ, Γιάννης Μπουτάρης.

Παρουσιάστηκε το σποτ του φετινού φεστιβάλ καθώς και τα βασικότερα σημεία του προγράμματός του, ενώ έγινε αναφορά και στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο θεσμός. Επίσης ανακοινώθηκε, με αφορμή και τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, η ίδρυση της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, η οποία θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Μουσείου Κινηματογράφου της πόλης. Έτσι η πόλη πλέον, θα αποκτήσει τη δική της ταινιοθήκη η οποία θα περιλαμβάνει κλασικά και αξέχαστα δημιουργήματα. Τα εγκαίνια της Ταινιοθήκης θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια του φετινού φεστιβάλ.

Το κοινό στοιχείο των 150 ταινιών της φετινής διοργάνωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Εϊπίδη που διαβάστηκε, θα είναι ο άνθρωπος, ενώ με την παρουσία τους θα τιμήσουν το φεστιβάλ σκηνοθέτες όπως ο Φιλανδός Aki Kaurismaki, ο κουρδικής καταγωγής Bahman Ghobadi, ο Γερμανός Andreas Dresen, ο Cristian Mungiu, εκπρόσωπος του ρουμάνικου κινηματογράφου αλλά και ο Κώστας Γαβράς. Ειδική μνεία έγινε στο αφιέρωμα για το Θόδωρο Αγγελόπουλο, ενώ ο κ. Μπουτάρης ανακοίνωσε πως μπροστά από το Μουσείο Κινηματογράφου θα ανεγερθεί προτομή του Έλληνα σκηνοθέτη.

Σε σχέση με την οικονομική κατάσταση του φεστιβάλ, ο κ. Μπουτάρης τόνισε, πως το φεστιβάλ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Εξήγησε πως οι οφειλές του οργανισμού μειώθηκαν αλλά δεν τελείωσαν και σημείωσε πως οικονομική αυτονομία του φεστιβάλ δεν υπάρχει. Υπογράμμισε πως η φιλοδοξία του Δήμου ήταν το φεστιβάλ να χρηματοδοτείται εν μέρει και από τον ίδιο το Δήμο, κάτι που όμως δεν έχει γίνει ακόμα εφικτό. Τα βραβεία του φεστιβάλ φέτος δεν θα συνοδεύονται από κάποιο χρηματικό έπαθλο αλλά θα είναι μόνο τιμητικά. Σε ερώτηση που τέθηκε, αναφέρθηκε το σημερινό χρέος του φεστιβάλ, το οποίο ανέρχεται σε 2.000.000 ευρώ, ενώ από τον Μάιο του 2010, που ανέλαβε τη διεύθυνση ο κ. Εϊπίδης, έχουν εξοφληθεί 4.200.000 ευρώ, καθώς το συνολικό χρέος έφτανε τα 6.200.000 ευρώ. Τα 2.000.000 ευρώ πρόκειται να εξοφληθούν από την επόμενη δόση του δανείου, που περιμένει η Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός του φετινού φεστιβάλ ανέρχεται στα 1.600.000 ευρώ. Από αυτά, τα 1.035.000 θα καλυφθούν από το ΕΣΠΑ, ενώ 250.000 από την ΕΡΤ. Τέλος τα 315.000 θα καλυφθούν από ιδιωτικές χορηγίες.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.