Θεσσαλονίκη 2012: Ανακοινώθηκαν οι ταινίες έναρξης και λήξης

Μαριτίνα Παπαμήτρου  |  24-10-2012
Θεσσαλονίκη 2012: Ανακοινώθηκαν οι ταινίες έναρξης και λήξης

Με την αντίστροφη μέτρηση για το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να έχει ήδη ξεκινήσει, ανακοινώθηκαν οι ταινίες έναρξης και λήξης της φετινής διοργάνωσης, καθώς και νέα, τόσο με διεθνές όσο και με ελληνικό ενδιαφέρον από την Αγορά του Φεστιβάλ.

Την αυλαία θα ανοίξει η πολυσυζητημένη ταινία «Holy Motors» του γάλλου σκηνοθέτη Leos Carax. Το φιλμ που προκάλεσε αίσθηση στο φετινό φεστιβάλ των Καννών, αποσπώντας το βραβείο Νεότητας, αφηγείται την 24ωρη σουρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Oscar στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού, μέσα από ένα διαδοχικό παιχνίδι ρόλων και μεταμορφώσεων. Μια ταινία-homage στην ανθρώπινη ψυχή και την ελευθερία του σινεμά, ανένταχτη και καθηλωτική, με το χαμαιλέοντα Denis Lavant, καθώς και τους Eva Mendes, Kylie Minogue και Michel Piccoli σε απρόβλεπτες εμφανίσεις.

Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με την ταινία «In Another Country» του κορεάτη δημιουργού Hong Sang-soo. Η Isabelle Huppert υποδύεται τρεις διαφορετικές γυναίκες με το ίδιο όνομα. Με φόντο μια παραλιακή κορεάτικη πόλη, ξετυλίγονται οι ισάριθμες ιστορίες τους. Η συναναστροφή με τους κατοίκους λειτουργεί ως καταλύτης σε πολλαπλά επίπεδα: πολιτισμικό, ερωτικό, υπαρξιακό. Μια ατμοσφαιρική ελεγεία για την απομόνωση του ανθρώπου, τη ρευστότητα του χώρου και της μνήμης, αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Δυναμική θα είναι στο Φεστιβάλ και η παρουσία της Αγοράς. Συνολικά 150 ξένοι επαγγελματίες, ανάμεσά τους και αντιπρόσωποι από τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ, θα συμμετάσχουν στις αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς, οι οποίες έχουν και φέτος ξεχωριστό ελληνικό ενδιαφέρον: Οι ταινίες «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου, «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου και «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη, συμμετέχουν στα (συνολικά 12 ) Agora Works in Progress, διεκδικώντας το βραβείο post -production της Graal που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες για την ολοκλήρωση της ταινίας. Το βραβείο πέρυσι κέρδισε η ταινία «When I Saw You» της Annemarie Jacir, που αποτελεί φέτος την επίσημη πρόταση της Παλαιστίνης για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Στο 8ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads παίρνουν μέρος 17 κινηματογραφικά σχέδια, ανάμεσα στα οποία και τρία ελληνικά: Το «Park» της Σοφίας Εξάρχου, το «Golden Day» του Βαρδή Μαρινάκη και το «Happy Birthday» του Χρίστου Γεωργίου. Ανάμεσα στα βραβεία του Crossroads περιλαμβάνονται και το βραβείο post-production 2|35 Inc, για συμπαραγωγή (εικόνα και ήχο) στο βραβευμένο κινηματογραφικό σχέδιο και το βραβείο του CNC (Centre National du Cinema et de l' image animee), το οποίο προσφέρει 7.000 ευρώ για την ανάπτυξη του σχεδίου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.