Θεσσαλονίκη 2012: Αφιερώματα σε Αγγελόπουλο, Kaurismaki και όχι μόνο

Μαριτίνα Παπαμήτρου  |  11-10-2012
Θεσσαλονίκη 2012: Αφιερώματα σε Αγγελόπουλο, Kaurismaki και όχι μόνο

Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (2 - 11 Νοεμβρίου 2012) πλησιάζει και οι πρώτες ανακοινώσεις για τα αφιερώματα που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμά του δεν μπορούν παρά να ενθουσιάσουν κάθε σινεφίλ που σέβεται τον εαυτό του.

Φόρος τιμής, λοιπόν, θα αποτεθεί στο μεγάλο έλληνα δημιουργό Θόδωρο Αγγελόπουλο, ο οποίος άλλωστε συνδέθηκε στενά με την πορεία και την εξέλιξη του θεσμού, μέσα από ένα αφιέρωμα που επιχειρεί να αναδείξει χαρακτηριστικές πτυχές της προσωπικότητας και του έργου του. Το αφιέρωμα στηρίζεται σε ένα πλέγμα αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων, με κεντρικό άξονα την προβολή τριών ταινιών - σταθμών στη φιλμογραφία του σκηνοθέτη, «Ο θίασος» (1974), «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984) και «Τοπίο στην ομίχλη» (1988), ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στη συναυλία - συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, θα ταξιδέψει το κοινό στις μουσικές των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου που τόσο αγαπήθηκαν, με τη φωνή της Δήμητρας Γαλάνη και τη συμμετοχή του τζαζ τρίο David Lynch, Σταύρου Λάντσια και Γιώτη Κιουρτσόγλου. Βασικοί συνεργάτες του σκηνοθέτη, επίσης, οι οποίοι συμπορεύτηκαν μαζί του σε κάθε στάδιο της κινηματογραφικής παραγωγής, θα συμμετάσχουν σε μια ημερίδα που στόχο έχει να παρουσιάσει τον δημιουργό "επί τω έργω" κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της υλοποίησης των ταινιών του, αποδίδοντας έτσι μια εκ των έσω οπτική του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Παράλληλα, τρεις σπουδαίοι δημιουργοί, από τους πιο αξιόλογους εκφραστές του σύγχρονου ανεξάρτητου κινηματογράφου, θα έχουν την τιμητική τους στο φεστιβάλ, μέσα από αφιερώματα στο έργο τους που εντάσσονται στην ενότητα "Ανοιχτοί Ορίζοντες" του φεστιβάλ.

Ο ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό σινεφίλ κοινό, φινλανδός σκηνοθέτης Aki Kaurismaki, με το βαθιά ουμανιστικό, ανεπιτήδευτο και τόσο επίκαιρο σινεμά του, θα είναι ένας από αυτούς. Η ανεργία, η ανέχεια και η οικονομική κρίση σφίγγουν τον κλοιό για τους ήρωες των ταινιών του που είναι όλοι καθημερινοί άνθρωποι, οι φτωχοί και αδύναμοι αυτού του κόσμου, οι οποίοι ωστόσο σε πείσμα των καιρών δεν εγκαταλείπουν ποτέ την ελπίδα. Θα προβληθούν η λεγόμενη τριλογία του προλεταριάτου «Shadows in Paradise» (1986), «Ariel» (1988) και «The Match Factory Girl» (1990), καθώς και η τριλογία των χαμένων «Drifting Clouds» (1996), «The Man Without a Past» (2002), «Lights in the Dusk» (2006), όπως και τα «Crime and Punishment» (1983), «La Vie De Boh?me» (1992), «Leningrad Cowboys Go America» (1989), το βωβό «Juha» (1999) και το περσινό «Le Havre».

Αντίστοιχο αφιέρωμα θα λάβει χώρα και για τον Bahman Ghobadi, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου ιρανικού σινεμά. Ρεαλισμός και ημιντοκιμαντερίστικα στοιχεία από τη μια πλευρά κι ένα παιχνίδι με το μύθο και το φανταστικό από την άλλη, συνθέτουν τον πολυεπίπεδο κινηματογράφο του Ghobadi, στον οποίον έννοιες όπως ο θάνατος, η ζωή και ο έρωτας αναμετριούνται ταυτόχρονα. Θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε το ντεμπούτο του και ταυτόχρονα την πρώτη κουρδική ταινία στην ιστορία του ιρανικού σινεμά που απέσπασε την Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ των Καννών, το «A Time for Drunken Horses», το πολυβραβευμένο ιδιόμορφο road movie «Turtles Can Fly», τα περί μουσικής «Half Moon» και «No One Knows About Persian Cats» και τη φετινή, πρώτη του ταινία από το 2009, χρονιά που αυτοεξορίστηκε στο Ιράκ και εν συνεχεία στην Τουρκία, το «Rhino's Season».

Τέλος, ο γερμανός Andreas Dresen, ο οποίος έχει προκαλέσει αίσθηση σε διεθνή φεστιβάλ για το ευαίσθητο κριτικό πνεύμα του, θα δώσει και αυτός το παρών στη φετινή διοργάνωση. Ο ανθρωποκεντρικός θεματικός άξονας και η προσέγγιση των χαρακτήρων του με αμέριστη αγάπη, συμπάθεια και ευθύτητα δίνουν το σκηνοθετικό του στίγμα. Θα παρακολουθήσουμε τα «Stopped on Track» (2011 βραβείο του τμήματος 'Ένα Κάποιο Βλέμμα' στο φεστιβάλ Καννών) «Cloud 9» (2008, βραβείο τμήματος 'Ένα Κάποιο Βλέμμα' στο φεστιβάλ Καννών), «Whisky Mit Vodka» (2009, βραβείο σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι), καθώς και τα «Summer in Berlin» (2005), «Night Shapes» (1999) και «Grill Point» (2002).

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.