Ρεπορτάζ: Τελετή Λήξης 51ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Νεκτάριος Σάκκας  |  12-12-2010
Ρεπορτάζ: Τελετή Λήξης 51ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Στο εμβληματικό Ολύμπιον έπεσε και φέτος επίσημα η αυλαία για το 51ο Διεθνές Φ.Κ.Θ., το πρώτο φεστιβάλ μίας νέας και - όπως διαφαίνεται - ωριμότερης εποχής. Το παρόν στην τελετή (που ξεκίνησε είναι η αλήθεια με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση) έδωσαν αρκετοί 'επώνυμοι' όπως προσωπικότητες από την πολιτική ζωή της χώρας, ανάμεσά τους ο υπουργός πολιτισμού κ. Γερουλάνος, o νεοεκλεγείς δήμαρχος της πόλης κ. Μπουτάρης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. κ. Τσίπρας και άλλοι.

Ύστερα από ένα εισαγωγικό ταινιάκι γυρισμένο αποκλειστικά για την περίσταση, τη βραδιά άνοιξε η ομιλία του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ κ. Εϊπίδη, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ενθουσιώδη ανταπόκριση του κοινού (συνολική πληρότητα αιθουσών 77%, ενώ για το διεθνές διαγωνιστικό το ποσοστό έφτανε το εντυπωσιακό 91%), στοίχημα το οποίο οι διοργανωτές είχαν θέσει ευθύς εξαρχής, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισαν λόγω του συσσωρευμένου χρέους, κληροδότημα της προηγούμενης διοίκησης. Παράλληλα, όμως δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι επίκειται τον προσεχή Μάρτιο το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, στο οποίο ευελπιστεί να μας βρει όλους και πάλι στις αίθουσες της πόλης.

Από την πλευρά του ο κ. Γερουλάνος μίλησε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για όσα είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Αφού εξήρε την προσπάθεια και το ποιοτικό αποτέλεσμα που έφερε η νέα διοίκηση, επιτυγχάνοντας παράλληλα δραστικές περικοπές στο budget της διοργάνωσης, μίλησε για αυλές και αυλοκόλακες που παραλίγο να οδηγήσουν στη ματαίωση του 51ου φεστιβάλ, καρφώνοντας με τον πλέον δεικτικό τρόπο την πολιτική της προηγούμενης διοίκησης της κας Μουζάκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι "τα χρήματα και η χλιδή από μόνα τους δεν προσδίδουν ποιότητα". Μίλησε ακόμη για το νέο αέρα που πνέει πλέον στην πόλη (τόσο για το φεστιβάλ όσο και για την εκλογή του κ. Μπουτάρη), υπογράμμισε την επιστροφή των ελληνικών ταινιών στη διοργάνωση ενώ - τέλος - δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νέο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο που "σε δύο ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή".

Στη συνέχεια, το κουαρτέτο εγχόρδων, fortissimo, προσέφερε ένα μουσικό διάλειμμα, για να προχωρήσει η βραδιά με την απονομή των βραβείων στους νικητές της διοργάνωσης ή έστω στους κατά συνθήκη εκπροσώπους τους, καθώς αρκετοί εξ αυτών δεν κατάφεραν να παραστούν στην τελετή.

Το κλου της βραδιάς όμως δε θα μπορούσε να είναι άλλο από τη νέα ταινία του Darren Aronofsky, «Black Swan», με τους Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel και Winona Ryder. Το εξαιρετικό αυτό ψυχολογικό θρίλερ - και κατά μερικούς καλύτερο φιλμ του Νεοϋορκέζου σκηνοθέτη - μπορεί να άργησε να ξεκινήσει, αφού 'σπρώχτηκε' από την υπόλοιπη εκδήλωση, αντάμειψε όμως και με το παραπάνω το κοινό για την υπομονή του. Κι αυτό δεν ήταν καν το κλείσιμο της κινηματογραφικής νύχτας, αφού οι διοργανωτές είχαν από νωρίς προγραμματίσει μία σινε-ολονυχτία με σαλέπι στο Ολύμπιον όπου θα προβάλλονταν sold-out ταινίες του φεστιβάλ που αγαπήθηκαν από το κοινό («A Somewhat Gentle Man», «Littlerock» και «Donkeys») και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο! Την υπέροχη αυτή ιδέα, όπως ήταν φυσικό άλλωστε, αγκάλιασαν πολλοί 'ορκισμένοι' θεατές.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.