Νύχτες Πρεμιέρας 2010: Τα Βραβεία!

Θανάσης Γεντίμης  |  29-09-2010
Νύχτες Πρεμιέρας 2010: Τα Βραβεία!

Ολοκληρώθηκε με μια λαμπερή τελετή στις 26 Σεπτεμβρίου, το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, γνωστό σε όλους τους σινεφίλ ως "Νύχτες Πρεμιέρας". Μετά από 11 ημέρες γεμάτες προβολές στις τέσσερις αίθουσες της διοργάνωσης, η αυλαία έπεσε στον κινηματογράφο Αττικόν, με την τελετή απονομής των βραβείων του Φεστιβάλ.

Σε ότι αφορά τα βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος, οι επιλογές της Κριτική Επιτροπή των Νέων ήταν ενδιαφέρουσες. Η 'Χρυσή Αθηνά' Καλύτερης Ταινίας δόθηκε στην ταινία «The Temptation of St. Tony» (' Ο Πειρασμός του Αγίου Τόνι ') του Εσθονού Veiko Ounpuu. Ο σκηνοθέτης οποίος δυστυχώς δεν κατάφερε να παραστεί ωστόσο πρόλαβε και ευχαρίστησε το κοινό του φεστιβάλ και την κριτική επιτροπή με βίντεο που προβλήθηκε.

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Gust Van den Berghe για το «Little Baby Jesus of Flandr» ('Ο Μικρός Ιησούς της Φλάνδρας ') ενώ το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου κατέληξε δικαιωματικά στο «Four Lions» και την πιο σημαντική περσόνα της Βρετανικής κωμωδίας τον Chris Morris.

Το ιστορικότερο βραβείο της διοργάνωσης, το Βραβείο Κοινού, απονεμήθηκε μετά από ψηφοφορία των θεατών μετά τις προβολές, στη ταινία του Babak Najafi «Sebbe» από τη Σουηδία. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ταινία από τη Σουηδία κερδίζει τα επιτιμητικά σχόλια των θεατών του Φεστιβάλ και το βραβείο Κοινού (μετά το περσινό «Flickan»).

Τέλος η Κριτική Επιτροπή του τμήματος 'Μουσική & Φιλμ' απένειμε το βραβείο Χρυσή Αθηνά του τμήματος στην ταινία «Benda Bilili!», ένα μουσικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία μιας ομάδας άστεγων, παραπληγικών μουσικών δρόμου από την Κινσάσα του Κονγκό που συγκίνησε τους πάντες.

Η βραδιά έκλεισε με την προβολή της ταινίας «You Will Meet A Tall Dark Stranger» του Woody Allen, ενώ ακολούθησε το καθιερωμένο πάρτι με ποτό, μουσική και χορό στο Pasaji. Το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για το Σεπτέμβριο του 2011 για τις 17ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Το προηγούμενο βράδυ, στις 25 Σεπτεμβρίου, έγινε η απονομή των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών Ελληνικών ταινιών. Η φετινή επιτροπή (με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Γιώργο Τσεμπερόπουλο) απένειμε τα ακόλουθα βραβεία: Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στον Βασίλη Ραΐση για την ταινία «Το Τελευταίο Τραγούδι του Έλβις». Το έπαθλο για το νικητή ήταν δωρεάν εμφάνιση και τύπωμα optical sound negative, κόπια zero, 1 ψηφιακή κόπια (DCP) και color balance για την ψηφιακή κόπια της ταινίας (προσφορά των εταιριών Graal-Kodak).

Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου Αντρα Ηθοποιού πήγε στον Χρήστο Καρτέρη από την ταινία «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη και το αντίστοιχο βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης Γυναίκας Ηθοποιού στη Μίνα Ορφανού, για την φανταστική ερμηνεία της στη «Στρέλλα» του Πάνου Χ. Κούτρα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.