Τέσσερις Έλληνες στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας!

Μαριάννα Ράντου  |  02-08-2010
Τέσσερις Έλληνες στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας!

Το Φεστιβάλ του Βερολίνου έχει τις ταινίες, οι Κάννες έχουν το γκλάμουρ, η Βενετία τη χλιδή. Ή μήπως είναι το Φεστιβάλ των Καννών που έχει όλα τα πραγματικά μεγάλα ονόματα, το Τορόντο την κινηματογραφική παραγωγή που συζητιέται, το Βερολίνο τον χαλαρό κόσμο και την καλοπέραση και το Sundance τις ταινίες; Μπορεί τα στερεότυπα που τα συνοδεύουν να είναι όσα και τα κινηματογραφικά Φεστιβάλ ανά τον κόσμο -όμως το γεγονός είναι ένα: το φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας θα τα έχει όλα.

Το φινετσάτο Λίντο θα έχει την τύχη να φιλοξενήσει φέτος στις σκοτεινές του αίθουσες, από την 1η μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου, μερικές από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της χρονιάς. Η απαρίθμηση ονομάτων και τίτλων μπορεί να μην είναι αρκετή, είναι όμως ενδεικτική: Darren Aronofsky («Black Swan» εμπνευσμένο από τον Τσαϊκόφσκι), Sophia Coppola (με το ταξιδιάρικο «Somewhere»), Julian Schnabel, Vincent Galo, Takashi Miike (με διπλή παρουσία σε διαγωνιστικό και παράλληλα τμήματα), Ben και Casey Affleck, Martin Scorsese (αυτή τη φορά με ένα ντοκιμαντέρ για τον Καζάν), Robert Rodriguez (με το ήδη cult «Machete»). Κι ακόμα, Helen Mirren, Natalie Portman, Gerard Depardieu, Catherine Deneuve, Dustin Hoffman, Paul Giamatti, Joaquin Phoenix, Jon Hamm, Blake Lively, Vincent Cassel, Judith Godr?che, Willem Dafoe. Και πολλοί πολλοί ακόμα φυσικά.

Κι αν ακόμα δεν πειστήκατε ότι το φετινό lineup της Βενετίας αξίζει τουλάχιστον της προσοχής μας, η συμμετοχή τεσσάρων Ελλήνων, τόσο στο διαγωνιστικό, όσο και στα παράλληλα τμήματα θα κάνουν αναμφισβήτητα, έστω και οψίμως, ακόμα και τους πιο αδιάφορους να στρέψουν για λίγο το βλέμμα τους προς την όμορφη Ιταλία. Το όνομα Ραχήλ-Αθηνά Τσαγκάρη (περισσότερο γνωστή στο ευρύ κοινό από τη δουλειά της στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης) φιγουράρει ανάμεσα στα λαμπερά ονόματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, με το φιλμ της «Attenberg» να διαγωνίζεται για τον βαρύτιμο Χρυσό Λέοντα, ο οποίος φέτος θα απονεμηθεί από τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Quentin Tarantino. Στην Εβδομάδα Κριτικής θα προβληθεί το επίσης πολλά υποσχόμενο φιλμ «Χώρα Προέλευσης» («Homeland») του Σύλλα Τζουμέρκα (με τους Αμαλία Μουτούση, Θάνο Σαμαρά, Ερρίκο Λίτση, Χρήστος Πασσαλή κ.α.).

Oι Έλληνες μικρομηκάδες θα εκπροσωπηθούν από το «Casus Belli» του Γιώργου Ζώη, ένα φιλμ που ξεκίνησε την πορεία του Φεστιβάλ του Clermond Ferrand, το σημαντικότερο δηλαδή φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους σήμερα. Τέλος, η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου που έχει ήδη προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες διεκδικεί το βραβείο Lux, θεσμοθετημένο από το Ευρ. Κοινοβούλιο, και θα προβληθεί στο παράλληλο τμήματα του Φεστιβάλ 'Venice Days'.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.