Ο Δημήτρης Εϊπίδης νέος διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Θανάσης Γεντίμης  |  13-05-2010
Ο Δημήτρης Εϊπίδης νέος διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Μετά από απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ο κ. Δημήτρης Εϊπίδης αναλαμβάνει τη θέση του νέου διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο κ. Εϊπίδης ήταν μέχρι σήμερα καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ κατά το παρελθόν έχει διατελέσει και επικεφαλής του παράλληλου προγράμματος «Νέοι Ορίζοντες» του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1992-2005).

Είχε προηγηθεί η παραίτησή από τη θέση της διευθύντριας της κας. Δέσποινας Μουζάκη, η οποία με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, γνωστοποίησε την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τα καθήκοντά της έχοντας ολοκληρώσει τη θητεία και το έργο της.

Ο κ. Δημήτρης Εϊπίδης, δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το ανθρώπινο δυναμικό και τους συνεργάτες του και ευελπιστεί ότι ο πολιτισμός θα λειτουργήσει ως το πλέον ελπιδοφόρο όχημα που θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή. Σ' αυτήν την ιδιαίτερα δύσκολη εποχή, στόχος του νέου διευθυντή αποτελεί η ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού, η ανάδειξη του καλλιτεχνικού του προσανατολισμού, αλλά και του ρόλου του ως ένα γόνιμο πεδίο καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτιστικής συνδιαλλαγής.

Το βιογραφικό του κ. Εϊπίδη είναι αρκούντως εντυπωσιακό: Γεννημένος στην Αθήνα, σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία και Αμερικανικό Θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, καθώς και Σκηνοθεσία Θεάτρου στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών στην Νέα Υόρκη. Είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου του Λονδίνου.

Το 1971 ίδρυσε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ με έμφαση στον νέο κινηματογράφο, το οποίο διηύθυνε επί 14 χρόνια. Μέχρι σήμερα παραμένει σύμβουλός του και διευθυντής του διεθνούς του προγράμματος. Από το 1988 μέχρι σήμερα, είναι στέλεχος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο ως υπεύθυνος διεθνούς προγράμματος. Από το 1992 έως το 2005 διηύθυνε το παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, «Νέοι Ορίζοντες».

Το 1999, ίδρυσε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα, το οποίο συνεχίζει να διευθύνει έως και σήμερα. Αυτό το Φεστιβάλ έχει χαρακτηριστεί από το Media ως το τρίτο σημαντικότερο στον ευρωπαϊκό χώρο. Από το 1995 έως σήμερα, είναι επίσης διευθυντής προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ.

Ο Δημήτρης Εϊπίδης έχει διδάξει Ιστορία Κινηματογράφου και Αισθητική στο Πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ από το 1968 ως το 1970 και στο πανεπιστήμιο Concordia μέχρι το 1971. Έχει υπάρξει μέλος διεθνών κριτικών επιτροπών σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων του Σαν Σεμπαστιάν, της Κωνσταντινούπολης, της Αβινιόν, της Ιερουσαλήμ, της Μόσχας, της Σεούλ, της Φιλαδέλφειας, του Μπιλμπάο, του Κάρλοβι Βάρι, της Τεργέστης, της Λειψίας, του Αμστερνταμ, της Αγίας Πετρούπολης κ.ά.

Το 1999, του απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο της FIPRESCI (Διεθνής Συνομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου) για την ποιότητα και την πρωτοτυπία των προγραμμάτων των «Νέων Οριζόντων» του ΦΚΘ. Τον Απρίλιο του 1993, ο Ιρανός Υπουργός Πολιτισμού του απένειμε στην Τεχεράνη ένα τιμητικό βραβείο σε αναγνώριση της συμβολής του στην προώθηση του ιρανικού κινηματογράφου διεθνώς. Από το 2001, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.