Cine Ianos - Απρίλιος 2010: Ο Κινηματογράφος Των Δημιουργών

Θανάσης Γεντίμης  |  06-04-2010

Ο IANOS, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών και η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών ξεκίνησαν τις κινηματογραφικές προβολές, σε μια προσπάθεια να φέρουν στο προσκήνιο σημαντικές ταινίες, για τις οποίες είτε δεν έγινε ποτέ ιδιαίτερος λόγος, είτε χάθηκαν στο κυνήγι της εμπορικότητας. Συνεχίζοντας την προσπάθεια αυτή, τον Μάρτιο θα προβληθούν με ελεύθερη είσοδο οι ταινίες «Κιέριον», του Δήμου Θέου και «Αγέλαστος πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή.

Την Τετάρτη 14 Απριλίου, στις 21.30, θα προβληθεί η ταινία «Κιέριον» του Δήμου Θέου. Την βραδιά θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης.

Το 1967, πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, ο Δήμος Θέος σκηνοθετεί μια από τις σημαντικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, το «Κιέριον». Πρόκειται για μια εντελώς πρωτοποριακή ματιά επάνω στην ιστορία αλλά και επάνω στο θέμα που απασχολεί τον σκηνοθέτη σε ολόκληρο το μετέπειτα έργο του: την ενότητα του χρόνου, η οποία επιτυγχάνεται με την προσφυγή στο παρελθόν, σε μια προσπάθεια ένταξής του σε ένα ευρύτερο κοινωνικό όλον. Η ταινία αρχίζει με ένα απόσπασμα από τα Γεωγραφικά του Στράβωνα, ενώ στη συνέχεια μας εισάγει στην ιστορία της, που αποτελεί μια σαφή αναφορά στη δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, το 1948. Τοποθετώντας τη δράση σε σύγχρονο χρόνο, επιχειρεί μια σύνδεση του χρόνου, θέλοντας να δείξει αυτό που προαναφέρθηκε, δηλαδή τη διαχρονικότητα, την ενότητα του κοινωνικού χωροχρόνου..

Ο Δήμος Θέος γεννήθηκε στα Αγραφα Καρδίτσας, το 1935. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου και ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός σκηνοθέτη και διευθυντής παραγωγής, ενώ ασχολήθηκε και με το θέατρο. .

Την Τετάρτη 28 Απριλίου, στις 21.30, θα προβληθεί η ταινία «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή. Τη βραδιά θα προλογίσουν η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αννα Λυδάκη και η αρχαιολόγος Πόπη Παπαγγελή.

Η «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή είναι μια ταινία για την ιστορία και τη μνήμη της πόλης. Όχι όμως αυτή των σχολικών εγχειριδίων και των τουριστικών οδηγών. Για την ιστορία και τη μνήμη της όπως τις ζούμε καθημερινά, όπως τις δημιουργούμε και μας δημιουργούν. Για την απώλεια της ζωής στην πόλη αλλά και για τις κινήσεις μας που την πραγματοποιούν ξανά. Για την πραγματικότητα των επιθυμιών. Η «Αγέλαστος Πέτρα» μάς θυμίζει αυτό που γνωρίζουμε αλλά κάνουμε πώς ξεχνάμε: ότι στους δρόμους, στις ταράτσες των κτιρίων, στις διαβάσεις, στα ονόματα των οδών, στα κενά οικόπεδα, στα μάτια των περαστικών, στην τροχιά του ήλιου, αυτό που η πόλη καθρεφτίζει είναι ο εαυτός μας

Ο Φίλιππος Κουτσαφτής γεννήθηκε το 1950 στη Ζαγορά του Πηλίου. Σπούδασε κινηματογράφο, στην Αθήνα, στη Σχολή Σταυράκου. Νωρίτερα είχε τελειώσει μια σχολή μηχανολογίας. Με τον κινηματογράφο ασχολείται από το 1977, αρχικά ως βοηθός οπερατέρ κι από το 1983 ως διευθυντής φωτογραφίας, το οποίο είναι και το επάγγελμα που δηλώνει. Έχει κάνει 14 ταινίες μεγάλου μήκους (ανάμεσα σ' αυτές «Τα παιδιά του Κρόνου» του Γ. Κορδά, και η πρώτη ταινία του Δ. Αβδελιώτη «Το δέντρο που πληγώναμε») και αρκετές ταινίες για την τηλεόραση, κυρίως ντοκιμαντέρ, σαν διευθυντής φωτογραφίας. Η πρώτη του απόπειρα σαν σκηνοθέτης ήταν το 1987 με το ντοκιμαντέρ «Σεμνών Θεών» που αφορούσε μια σωστική ανασκαφή στον Κολωνό. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σαν σχεδιαστής φωτισμών σε θεατρικές παραστάσεις.

To CinemaNews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας των εκδηλώσεων 'Cine Ianos- Ο Κινηματογράφος Των Δημιουργών'.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.