Βραβείο Για Τον Ελληνικό Κυνόδοντα Στις Κάννες

Μαριάννα Ράντου  |  24-05-2009
Βραβείο Για Τον Ελληνικό Κυνόδοντα Στις Κάννες

Ενώ είχαμε τυφλωθεί από τα φλας και τα κόκκινα χαλιά στην λαμπερή Croisette των Καννών, κι ενώ η φασαρία που προκαλούσε το «Antichrist» του Lars von Trier δεν μας άφηνε να ακούσουμε τους ψιθύρους που έφταναν από τα παράλληλα τμήματα του Φεστιβάλ, ο έλληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος αργά αλλά σταθερά κέρδιζε τις εντυπώσεις στο διεθνή τύπο.

Στο παράλληλο, πάντα ανήσυχο καλλιτεχνικά τμήμα του 62ου Φεστιβάλ των Καννών «Ένα κάποιο βλέμμα» («Un certain Regard») συμπεριλήφθηκε φέτος και η ελληνική ταινία «Κυνόδοντας» («Dogtooth»), έχοντας εξασφαλίσει από πολύ νωρίς θετικές αντιδράσεις, ήδη χάρη στην πρωτότυπη και προβοκατόρικη σύνοψή της: μια οικογένεια με τρία παιδιά ζει απομονωμένη σ' ένα σπίτι-φυλακή έξω από την πόλη, με την επαφή των παιδιών με τον έξω κόσμο να ρυθμίζεται απόλυτα και αποκλειστικά από τους γονείς τους -μέχρι που η μόνη τους επαφή με τον έξω κόσμο, η Χριστίνα, θα εισαγάγει καινά δαιμόνια στο περίεργο αυτό σπίτι.

Με τις κριτικές μετά την προβολή να κυμαίνονται από θετικές μέχρι ενθουσιώδεις -από το πάντα έγκυρο και ψύχραιμο κινηματογραφικό περιοδικό Variety μέχρι και τον, αυτονόητα θετικά διακείμενο ελληνικό Τύπο- οι οιωνοί για το φιλμ ήταν θετικοί, όμως ήταν σχεδόν απίθανο κάποιος να τολμήσει να προβλέψει πως ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου θα έφευγε με το μεγάλο βραβείο της επιτροπής του «Un Certain Regard» (της οποίας πρόεδρος είναι φέτος ο βραβευμένος Ιταλός σκηνοθέτης Paolo Sorrentino, σκηνοθέτης του πρόσφατου «Il Divo»). Να όμως που στο φεστιβάλ των μεγάλων ονομάτων και των λαμπερών σταρ, όλοι οι υποψιασμένοι παραμιλούν αυτή τη στιγμή για τον πρωτάρη Λάνθιμο και τη μόλις δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του.

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι. Η πορεία της ταινίας ξεκίνησε αθόρυβα και κορυφώθηκε το βράδυ του Σαββάτου με το βραβείο. Ήταν ανέλπιστο για εμάς, παρ' όλο που μετά την προβολή της ταινίας η αποδοχή και οι κριτικές υπήρξαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές", ήταν τα πρώτα λόγια του Γιώργου Λάνθιμου και του παραγωγού τού Γιώργου Τσούργιαννη, μετά την απονομή.

Με τα διεθνή μέσα να σχολιάζουν ενθουσιωδώς τη μικρή αυτή έκπληξη (τη μόνη παρεμπιπτόντως ελληνική συμμετοχή σε διαγωνιστικό σκέλος του φετινού Φεστιβάλ), τόσο από εικαστικής πλευράς όσο και από πλευράς περιεχομένου, η βράβευση μοιάζει δίκαιη και εκ των υστέρων αναμενόμενη -όμως στην κινηματογραφική Ελλάδα που δεν είμαστε συνηθισμένοι στα διεθνή βραβεία, δικαιολογείται ο ενθουσιασμός να είναι κάπως μεγαλύτερος. Εν αναμονή λοιπόν της προβολής της ταινίας και στις ελληνικές αίθουσες, ψηφίζουμε Κυνόδοντα..δαγκωτό!

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.