Τελετή Λήξης και Απονομή Βραβείων 49ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Θανάσης Γεντίμης  |  24-11-2008
Τελετή Λήξης και Απονομή Βραβείων 49ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Σε ένα ασφυκτικά κατάμεστο Ολυμπιον, αλλά χωρίς τα προβλήματα προηγούμενων διοργανώσεων, έκλεισε η αυλαία για το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης με το βλέμμα στραμμένο πλέον στο 50ο επετειακό ραντεβού του Φεστιβάλ με το κοινό. Το εναρκτήριο λάκτισμα της τελετής λήξης δόθηκε με το χαιρετισμό από τη διευθύντρια του Φεστιβάλ, Δέσποινα Μουζάκη ενώ η σκυτάλη δόθηκε στους φορείς των Παράλληλων βραβείων (ΠΕΚΚ, ΕΤΕΚΤ, Βουλή των Ελλήνων, Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, Δήμος Θεσσαλονίκης, Γενική Γραμματεία Ισότητας κτλ) που ξεκίνησαν το μακρύ κύκλο των απονομών.

Ακολούθησε η προβολή του 'making of' της 49ης διοργάνωσης, δίνοντας μια γεύση από τις πιο δυνατές στιγμές του φετινού Φεστιβάλ. Πλάνα από τις ημέρες της προετοιμασίας, μέχρι και την βραδιά λήξης, έδεσαν σε ένα καμβά γρήγορης εναλλαγής εικόνων, γεγονότων, στιγμιότυπων. Αμέσως μετά η βραδιά μπήκε στην τελική ευθεία με την απονομή των 7 επίσημων βραβείων της κριτικής επιτροπής, η οποία φέτος αποφάσισε να απονείμει επιπλέον και μία ειδική μνεία.

Ο David Robinson και η Εmilie Dequenne, απένειμαν την ειδική μνεία στην ταινία «Le Bruit Des Gens Autour» [Ο Θόρυβος Των Αλλων Γύρω Μας], του Diasteme, "για το ταξίδι που πρόσφερε στην καρδιά της Αβινιόν, αλλά και στην καρδιά των ανθρωπίνων σχέσεων".

Το βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος απονεμήθηκε από τον βραβευμένο με Oscar διευθυντή φωτογραφίας Guillermo Navarro στον Szabolcs Tolnai για την ταινία «The Hourglass» [Η Κλεψύδρα]. Το βραβείο ανακοίνωσε ο Διονύσης Σαββόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η ζωή, μου έμαθε ότι όταν σου δίνουν ένα βραβείο καλύτερα να το παίρνεις, γιατί αν το αρνηθείς δημιουργείται θόρυβος πολύ μεγαλύτερος. Ωστόσο κανένα βραβείο δεν μπορεί να καθησυχάσει την αγωνία του δημιουργού για το αν αξίζει η δουλειά του και πόσο. Κανένα βραβείο δε θα σας το πει ποτέ".

Το βραβείο σεναρίου απένειμε ο δημοφιλής αμερικανός ηθοποιός Willem Dafoe και ανακοίνωσε η σεναριογράφος και μέλος της κριτικής επιτροπής Diablo Cody. Το κέρδισε ο Matthew Newton για την ταινία «Three Blind Mice» [Τρία Τυφλά Ποντίκια]. Το βραβείο καλύτερης ηθοποιού απένειμε η παραγωγός από την Αργεντινή Lita Stantic, εξ' ημισείας στις ηθοποιούς Ioana Flora και Maria Dinulescu για τις ερμηνείες τους στην ταινία «Hooked» [Κυριακάτικο Ψάρεμα]. Το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας απένειμε η μικρή πρωταγωνίστρια της ταινίας «Stella», Leora Barbara που ξεχώρισε για την ερμηνεία της στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών, στους Sid Lucero και Emilio Garcia για τις ερμηνείες τους στην ταινία «The Inmate» [Ο Τρόφιμος].

Το επόμενο βραβείο, το βραβείο Σκηνοθεσίας απένειμε ο διεθνώς αναγνωρισμένος διευθυντής φωτογραφίας, Γιώργος Αρβανίτης, στη Celina Murga για την ταινία της «A Week Alone» [Μια Βδομάδα Μόνοι]. Τον Αργυρό Αλέξανδρο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 22.000 ευρώ απένειμε ο διάσημος - τιμημένος με δύο Oscar- συνθέτης, Gustavo Santaolalla στην ταινία «Hooked» [Κυριακάτικο Ψάρεμα] του Adrian Sitaru.

Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Χρυσό Αλέξανδρο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 37.000 ευρώ απένειμε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος στον Ιρανό σκηνοθέτη Abdolreza Kahani για την ταινία του «Over There» [Εκεί Πέρα]. Το βραβείο ανακοίνωσε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Michael Ondaatje. "Αφιερώνω το βραβείο στο λαό της Ελλάδας και του Ιράν" δήλωσε συγκινημένος ο βραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης.

Μετά την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία των βραβευμένων δημιουργών, της κριτικής επιτροπής, των επίσημων προσκεκλημένων και των συντελεστών του Φεστιβάλ, στην οθόνη του Ολύμπιον σχηματίστηκε ο αριθμός 50. "Η αποψινή λήξη σηματοδοτεί μία αντίστροφη μέτρηση που ξεκινά από τώρα. Μετράμε 365 μέρες για την πεντηκοστή διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης", επεσήμανε ο Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, ανανεώνοντας το ραντεβού όλων για την επόμενη χρονιά.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.