Θεσσαλονίκη: Συνέντευξη Τύπου 'Η Σκόνη Του Χρόνου'

Θανάσης Γεντίμης  |  23-11-2008
Θεσσαλονίκη: Συνέντευξη Τύπου

Μπορεί το φετινό 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να έφερε στην πόλη λαμπερά ονόματα από το εξωτερικό, όμως ίσως η πιο αναμενόμενη στιγμή του ήταν η επιστροφή του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τη νέα του ταινία σε παγκόσμια πρεμιέρα. Για την avant premiere της ταινίας «Σκόνη Του Χρόνου», ο βραβευμένος σκηνοθέτης παραχώρησε συνέντευξη τύπου, μαζί με τον πρωταγωνιστή της ταινίας Willem Dafoe και ο συμπαραγωγός της Amedeo Pagani. Παρά το μάλλον αμήχανο ξεκίνημα, σύντομα η συνέντευξη τύπου απέκτησε όλο και περισσότερο ενδιαφέρον αλλά και ουσία.

Μιλώντας για τη «Σκόνη Του Χρόνου» o σκηνοθέτης εξήγησε ότι συνυπάρχει "η Ιστορία με κεφαλαίο και η ιστορία με μικρό, η ιστορία ενός έρωτα που τελικά μπορεί να είναι πιο δυνατή από τη μεγάλη ιστορία". Επίσης σχολίασε πως "την εποχή της πολιτικοποίησης, όταν κοιτάζαμε ψηλά αισθανόμασταν πολιορκητές του ουρανού... τότε δεν βλέπαμε πόσο η ατομική ιστορία του καθένα μπορεί να επηρεάσει τον κόσμο... τότε νομίζαμε ότι ήμασταν υποκείμενα της ιστορίας. Τώρα δεν ξέρω αν είμαστε υποκείμενα ή αντικείμενα". Παράλληλα έδωσε μια διαφορετική ματιά στο στοιχείο του 'χρόνου' αναφερόμενος πως η ταινία "μεταχειρίζεται το παρελθόν ως παρόν" για να συνεχίζει λέγοντας πως "Aισθάνομαι ότι χάνω την έννοια του τι είναι παρελθόν και τι είναι παρόν. Είμαστε ένα όλον, παρελθόν και παρόν. [...] Όλα μαζεύονται και γίνονται μια ανάγνωση του σήμερα, που μας βοηθά να πάμε στην επόμενη στιγμή, που είναι το μέλλον".

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα για τη «Σκόνη Του Χρόνου», ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα πράγματα. Το φιλμ θα συμμετάσχει τον προσεχή Φεβρουάριο στο Φεστιβάλ Βερολίνου, αλλά εκτός συναγωνισμού. Αιτιολογώντας το σκεπτικό του ο κ. Αγγελόπουλος επισήμανε "όταν πήγα με ταινία εντός συναγωνισμού (σ.σ. «Το Λιβάδι Που Δακρύζει» το 2004) δεν πήρα βραβείο, γιατί δόθηκε έμφαση στους νέους δημιουργούς". Συμπλήρωσε μάλιστα με αφοπλιστική ειλικρίνεια πως "μπορεί να είναι εγωιστικό αλλά δεν δέχομαι να πάω σε ένα διαγωνισμό και να μην πάρω βραβείο... γι' αυτό συμμετέχω εκτός συναγωνισμού". Έσπευσε όμως να διευκρινίσει πως "aνεξάρτητα από αν έχει ή όχι επιτυχία η ταινία, ούτως ή άλλως το 'ταξίδι' είναι κερδισμένο"

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος απέφυγε διακριτικά να δώσει περισσότερα στοιχεία για την Τρίτη ταινία της τριλογίας, η οποία πιθανότατα θα έχει τον τίτλο «Το Τρίτο Φτερό». Αντιθέτως αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να επιστρέψει στο μινιμαλισμό των πρώτων ταινιών του, με μια ταινία που θα προηγηθεί από το «Το Τρίτο Φτερό» και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε θέλει να είναι "ασπρόμαυρη, με απόλυτα λιτά μέσα, ίσως και με ερασιτέχνες ηθοποιούς".

Κλείνοντας και προχωρώντας σε μια ενδιαφέρουσα εξομολόγηση, ο βραβευμένος σκηνοθέτης αναφέρθηκε στην 'καταγωγική εικόνα' (όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος) που διατρέχει το 'σινεμά του' και βρίσκεται κάπου στα Ζαγοροχώρια λέγοντας "Η πρώτη στιγμή που ανακάλυψα το χώρο της για την «Αναπαράσταση» ήταν μια μέρα βροχερή, όταν η υγρασία είχε μουσκέψει την πέτρα στα σπίτια, υπήρχε μια ελαφριά ομίχλη, οι γυναίκες χάνονταν στα ερείπια και από κάπου ακουγόταν μια γέρικη φωνή να τραγουδά ένα παλιό τραγούδι" για να συμπληρώσει πως "Δεν απομακρύνθηκα ποτέ από αυτή την εικόνα".

Σε μια συνέντευξη τύπου που ομολογουμένως τον πρώτο λόγο είχε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο πρωταγωνιστής Willem Dafoe έδωσε το δικό του στίγμα αναφερόμενος στην συνεργασία του με τον Έλληνα δημιουργό, λέγοντας "Δε με ενδιαφέρει η εθνικότητα των ανθρώπων, αλλά το αν είναι ενδιαφέροντες οι ίδιοι. Δεν με ενδιαφέρουν οι ρόλοι με ενδιαφέρουν οι ανθρώπινες ιστορίες". Σχολιάζοντας την πρόσφατη επικαιρότητα και την εκλογή του Barack Obama, ο Willem Dafoe ανέφερε, παίρνοντας σαφώς θέση, πως "δεν θέλω να είμαι αφελής, έχω όμως ένα καλό προαίσθημα... υπάρχει πλέον ελπίδα στον κόσμο, ο οποίος κατάλαβε ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής".

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.