Ξεχωριστή Λάμψη σε Έναρξη και Λήξη του Φεστιβάλ!

Θανάσης Γεντίμης  |  13-11-2008
Ξεχωριστή Λάμψη σε Έναρξη και Λήξη του Φεστιβάλ!

Όλα είναι έτοιμα για την αυλαία του 49ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου. Μετά την καθιερωμένη τελετή και τις απαραίτητες ομιλίες που απαιτεί το πρωτόκολλο της βραδιάς, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει τη βραβευμένη ταινία με το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας «The Wrestler». Την τελευταία δουλειά του Darren Aronofsky, θα παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης, η νεαρή πρωταγωνίστριά της Evan Rachel Wood, που έκανε αίσθηση μέσα από την ξεχωριστή ερμηνεία της στο «Thirteen», σε ηλικία μόλις 16 ετών. Αξίζει να θυμηθούμε πως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σύστησε το 1998 τον Aronofsky στο ελληνικό κοινό, επιλέγοντας την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «π» για το διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμά της 39ης διοργάνωσης. Ο σκηνοθέτης κέρδισε με το ντεμπούτο του κοινό και κριτικούς, ενώ απέσπασε Ειδική Μνεία από την Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Στην τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του, αφηγείται μια ιστορία απλή και την ίδια στιγμή συναρπαστική. Σκιαγραφεί το καθηλωτικό πορτρέτο του Randy Robinson, ενός παλαιστή σε παρακμή, τον οποίον υποδύεται ένας αγνώριστος Mickey Rourke, σε μια από τις πιο δυνατές στιγμές της καριέρας του.

Εννέα βράδια αργότερα, στην ίδια αίθουσα, η κριτική επιτροπή του 49ου φεστιβάλ (με πρόεδρο τον Michael Ondaatje συγγραφέα του 'Αγγλου Ασθενή') θα απονείμει τους Χρυσούς Αλέξανδρους. Το φεστιβάλ θα κλείσει με την προβολή μιας πολυσυζητημένης ταινίας, με έντονο πολιτικό χρώμα. Το «Frost/Nixon» του Ron Howard μας γυρίζει στο καλοκαίρι του 1977, όταν ο Richard Nixon, πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και υπεύθυνος για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της χώρας, αποφασίζει να λύσει τη σιωπή του σε μια εκ βαθέων συνέντευξη. Όμως εκπλήσσει τους πάντες όταν επιλέγει για τηλεοπτικό εξομολογητή του, τον βρετανό τηλεοπτικό σόουμαν David Frost... Ο Peter Morgan γράφει το σενάριο πάνω στο (δικό του) ομότιτλο θεατρικό έργο και συνδυάζει τα πραγματικά γεγονότα με την μυθοπλασία προκειμένου να διεισδύσει στην ουσία της ιστορίας. Την παράσταση κλέβουν με την ερμηνεία τους οι δυο πρωταγωνιστές της ταινίας, ο Frank Langella στο ρόλο του Nixon και ο Michael Sheen στο ρόλο του Frost, αναγνωρισμένοι καρατερίστες τόσο της θεατρικής σκηνής, όσο και της μεγάλης οθόνης.

Η εκδήλωση όμως του φετινού προγράμματος που αναμένεται να ξεπεράσει σε συνωστισμό τις δυο τελετές, 'κρύβεται' το Σάββατο 22 Νοεμβρίου. Η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Η Σκόνη Του Χρόνου», θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη, ως ειδική προβολή του ελληνικού τμήματος, κλείνοντας έτσι το πρόγραμμά του. Στην προβολή της ταινίας στη Θεσσαλονίκη, εκτός από τον σκηνοθέτη θα παραβρεθεί και ο Willem Dafoe, ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της, ο οποίος στη διάρκεια του 49ου Φεστιβάλ, θα παραδώσει κι ένα masterclass για το κοινό. Το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου που άνοιξε με το «Λιβάδι Που Δακρύζει» έχει ως δραματουργικό έναυσμα το γύρισμα μιας ταινίας από έναν Αμερικανό σκηνοθέτη Ελληνικής καταγωγής που αναζητά τις ρίζες του. Η ιστορία εκτυλίσσεται στην Ιταλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Καζακστάν και τις ΗΠΑ, κάνοντας ταυτόχρονα, ένα μακρύ ταξίδι στη μεγάλη Ιστορία και στα γεγονότα των τελευταίων 50 χρόνων που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.