Βραβείο στην Καταλονία για την 'Ιστορία 52'.

Θανάσης Γεντίμης  |  22-10-2008
Βραβείο στην Καταλονία για την

Το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου κέρδισε πρόσφατα η ταινία «Ιστορία 52» του Αλέξη Αλεξίου στο 40ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sitges της Καταλονίας. Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση ειδικά αν αναλογιστούμε πως κατά το παρελθόν το Βραβείο Σεναρίου κέρδισαν οι David Cronenberg (1977), Quentin Tarantino (1992), Guillermo del Toro (1993), Michael Haneke (1994, 2003), Gaspar Noe (1998) και Park Chan-Wook (2007).

Το φεστιβάλ του Sitges αποτελεί το κορυφαίο κινηματογραφικό γεγονός του πλανήτη για το σινεμά του Φανταστικού, ενώ τα βραβεία που απονέμει σε όλες τις βασικές κατηγορίες (από τα ειδικά εφέ μέχρι την καλύτερη ταινία) θεωρούνται τα αντίστοιχα "Oscar του Φανταστικού". H «Ιστορία 52» είναι η πρώτη Ελληνική ταινία Φαντασίας που προβλήθηκε στο Ισπανικό φεστιβάλ μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες.

Αν αναλογιστούμε πως η ταινία του Αλέξη Αλεξίου γυρίστηκε με λιγότερα από το ένα εικοστό πέμπτο του προϋπολογισμού των φθηνότερων ταινιών που συναγωνίστηκε, συνειδητοποιούμε ότι η διάκριση αυτή αποτελεί έναν μικρό άθλο. Τουλάχιστον τέτοιες βραβεύσεις έρχονται να απαλύνουν λίγο την πικρή γεύση από την μειωμένη προσέλευση του κοινού όταν η «Ιστορία 52» προβλήθηκε την άνοιξη στις Ελληνικές αίθουσες.

Σημειώνουμε πως φέτος το βραβείο καλύτερης ταινίας του φετινού φεστιβάλ απονεμήθηκε στο «Surveillance» της Jennifer Chambers Lynch (πρόκειται για την κόρη του David Lynch) ενώ με το ειδικό βραβείο της επιτροπής τιμήθηκε το βρετανικό θρίλερ «Eden Lake». Τιμητικά βραβεία για την συνολική προσφορά τους στο φανταστικό απονεμήθηκαν φέτος στους John Carpenter, Abel Ferrara και Charlie Kaufman.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.