Οι πρώτες πληροφορίες για τις 14ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Θανάσης Γεντίμης  |  28-06-2008
Οι πρώτες πληροφορίες για τις 14ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Το ραντεβού είναι πια καθιερωμένο, λίγο πριν την έναρξη των θερινών διακοπών. Είναι η εποχή που αποκαλύπτονται τα πλάνα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας. Η φετινή 14η διοργάνωση θα διαρκέσει από τις 17 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2008 επιστρέφοντας στις αίθουσες Αττικόν Cinemax και Απόλλων Cinemax της Σταδίου και στο ζευγάρι των αιθουσών του Δαναού.

Επειδή όμως τον πρώτο λόγο έχουν οι ταινίες, ας δώσουμε μια πρώτη γεύση των φιλμ που ήδη έχουν κλείσει θέση για τις Νύχτες Πρεμιέρας. Πρώτο και καλύτερο το «Vicky Cristina Barcelona» όπου ο Woody Allen σχηματίζει το πιο φλογερό ερωτικό τρίγωνο μεταξύ του Javier Bardem, της Penelope Cruz και της Scarlett Johansson. Με ενδιαφέρον θα δούμε και το ντοκιμαντέρ της Marina Zenovich, «Roman Polanski: Wanted and Desired», όπου σκιαγραφείται το προφίλ του θρυλικού σκηνοθέτη, με άφθονο σπάνιο υλικό από τη ζωή του και μια πρόσφατη συνέντευξη με την (τότε 13χρονη) κοπέλα που τον είχε κατηγορήσει για βιασμό.

Στο «Il Divo», ο Paolo Sorrentino επιχειρεί μια σατιρική βιογραφία γύρω από τον αμφιλεγόμενο επί πολλά χρόνια πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζούλιο Αντρεότι, διερευνώντας τις σχέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα. Ο Ελληνικής καταγωγής διευθυντής φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ («Million Dollar Hotel», «Walk The Line» και «Sideways») φέρνει στην Αθήνα, την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά μετά από 14 χρόνια, το «From Within» μια ταινία τρόμου που φιλοδοξεί να κάνει τη διαφορά. Τέλος ο Robert Patton-Spruill με το «Public Enemy: Welcome to the Terrordome» καταγράφει την ιστορία του πιο επιδραστικού hip hop συγκροτήματος που για 15 ολόκληρα χρόνια στιγματίζει το μουσικό στερέωμα με τον πολιτικό του λόγο.

Και φέτος το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει δύο Διαγωνιστικά Τμήματα. Το πρώτο (Διεθνές Διαγωνιστικό) φιλοξενεί ταινίες αιχμηρές, που ζουν στο ρεύμα της εποχής μας, πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων σκηνοθετών. Η κριτική επιτροπή θα απαρτίζεται από φοιτητές κινηματογραφικών σχολών απ' όλη την Ευρώπη. Παράλληλα στο Διαγωνιστικό τμήμα 'Μουσική και Φίλμ' θα προβληθούν ταινίες αφιερωμένες στη μουσική και τους καλλιτέχνες της, θα υποβληθούν στη ματιά της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής. Και τα δύο Διαγωνιστικά Τμήματα θα απονείμουν από ένα βραβείο 'Χρυσή Αθηνά' το οποίο θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 Ευρώ.

Από το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διάθεση των Καρτών Διαρκείας και των Καρτών Προνομίων Νύχτες Πρεμιέρας ενώ για πρώτη φορά φέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, ενθαρρύνει το κοινό να εκφραστεί ανοιχτά στο blog της διοργάνωσης, που φιλοξενείται στην επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ (www.aiff.gr).

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.