Οι Διεκδικητές Του Χρυσού Φοίνικα.

Θανάσης Γεντίμης  |  23-04-2008
Οι Διεκδικητές Του Χρυσού Φοίνικα.

Είκοσι ταινίες θα διεκδικήσουν φέτος το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, που αρχίζει την Τετάρτη 14 Μαΐου και λήγει την Κυριακή 25 Μαΐου.

Από την νέα γενιά της Ευρώπης συμμετέχουν ο Τούρκος Nuri Bilge Ceylan με το «Three Monkeys», ο Ιταλός Paolo Sorrentino με το «Il Divo» και ο Γάλλος Arnaud Desplechin με το «A Christmas Story». Απέναντί τους θα βρουν μερικούς παλιούς γνώριμους του Φεστιβάλ όπως τον Atom Egoyan με το «Adoration», τον Wim Wenders με το «The Palermo Shooting», τον Philippe Garrel με το «La Frontiere De L'Aube», τον Walter Salles με το «Linha De Passe» και τους βραβευμένους Βέλγους αδελφούς Jean-Pierre και Luc Dardenne με το «Le Silence De Lorna».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πλασάρουν στο διαγωνιστικό τμήμα τον γερόλυκο Clint Eastwood με το «Changeling», τον εκκεντρικό Charlie Kaufman με το «Synecdoche, New York» και τον Steven Soderbergh με κοινή τετράωρη παρουσίαση των δύο ταινιών για τον Τσε Γκεβάρα («Guerrilla» και «The Argentine») υπό τον τίτλο «Che».

Το χαρακτήρα του αουτσάιντερ παίρνουν οι πιο 'εξωτικές' συμμετοχές όπως τα «My Magic» του Eric Khoo από τη Σιγκαπούρη, «Serbis» του Brillante Mendoza από τις Φιλιππίνες, «Waltz With Bashir» του Ari Folman από το Ισραήλ, «La Mujer Sin Cabeza» της Lucretia Martel από την Αργεντινή, «Delta» του Ούγγρου Kornel Mundruczo, «Leonera» του Αργεντίνου Pablo Trapero και το «24 City» του Jia Zhangke που γνωρίσαμε πρόσφατα με το «Still Life».

Παράλληλα τα φώτα της δημοσιότητας θα τραβήξουν και ταινίες που θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού. Πρώτος και καλύτερος ο Steven Spielberg φέρνει στις Κάννες το πολυαναμενόμενο «Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull», ο Woody Allen το «Vicky Christina Barcelona» με την Penelope Cruz και ο Wong Kar-Wai με την redux έκδοση του «Ashes Of Time».

Η ανακοίνωση των 20 διεκδικητών του Χρυσού Φοίνικα από τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Thierry Fremaux, έφερε και μια έμμεση είδηση με Ελληνικό ενδιαφέρον. Η «Σκόνη του Χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αν και αρχικά είχε δηλώσει συμμετοχή, τελικώς αποσύρθηκε μιας και αποδεικνύεται αδύνατο η ταινία να προλάβει τις σχετικές προθεσμίες. Η ταινία αυτή την περίοδο περνά μια πολύπλοκη τεχνική επεξεργασία σε ιταλικά εργαστήρια και με βάση τον ισχύοντα προγραμματισμό πιθανότερη φαίνεται μια πρεμιέρα στο 65ο Φεστιβάλ Βενετίας τον Σεπτέμβριο.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.