Queer Cinema Στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Παντελής Φραντζής  |  07-09-2006

Το Queer Cinema εμφανίστηκε ως κινηματογραφικό υπό-είδος τη δεκαετία του '80, όταν το Queer εισέβαλε στις ακαδημαϊκές έδρες της Δύσης και έθεσε σε νέα βάση κάθε ζήτημα σεξουαλικής διαφορετικότητας. Κάπως έτσι, το σινεμά στράφηκε από τους ομοερωτικούς υπαινιγμούς που ανέκαθεν υπήρχαν σε φιλμ των πιο συντηρητικών και mainstream γενών σε μία έκφραση και μία αισθητική απροσχημάτιστη, η οποία τώρα διεκδικούσε τους δικούς της αστέρες, τα δικά της ταλέντα, τα δικά της κλασικά και camp δείγματα. Η 12η διοργάνωση του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζει ένα εκτενές αφιέρωμα στους σταθμούς του Αμερικανικού Queer Cinema, με στόχο να προσεγγίσει ένα ευρύτερο, κινηματογραφόφιλο κοινό.

Η ενότητα ανοίγει με το πρόσφατο ντοκιμαντέρ «Fabulous! The Story of Queer Cinema» των Lisa Ades και Lesli Klainberg, το οποίο παρουσιάστηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Στη συνέχεια, η διαδρομή ξεκινά από τη δεκαετία του '60 και φτάνει μέχρι σήμερα, απαριθμώντας αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έργα που δεν έτυχαν αναγνώρισης στην εποχή τους. «Scorpio Rising», ένα underground αισθησιακό παραλήρημα, «The Queen», ή τι σημαίνει να είσαι queer στη Νέα Υόρκη, «Lonesome Cowboys», η αιρετική ομοφυλόφιλη ελεγεία του Andy Warhol είναι οι επιλογές από τη δεκαεία του '60. «Pink Narcissus», σημείο αναφοράς πλήθους μουσικών clip, «Thundercrack!», το σπανιότερο απόκτημα της ενότητας και «Saturday Night at the Baths», ένα κλασικό b-movie, από τη δεκαετία του '70. «The times of Harvey Milk», το πρώτο αμερικάνικο γκέι όσκαρ, «Before Stonewall», ντοκιμαντέρ για την γκέι κουλτούρα στις ΗΠΑ και «Desert Hearts», η πρώτη γυναικεία γκέι ταινία, από τη δεκαετία του '80. «Swoon», το βραβείο Teddy του 1992, «Totally F***** Up», h επιτομή του gay teen angst, «Go Fish!», ταινία-σταθμός για το λεσβιακό σινεμά, από τη δεκαετία του '90. Την ενότητα κλείνει το πολυσυζητημένο «Shortbus» του John Cameron Mitchell («Hedwig and the Angry Inch»), στην προβολή του οποίου θα είναι παρών ο πρωταγωνιστής, Jay Brannan. Οι προβολές θα ακολουθηθούν από Q&A, παρουσία σκηνοθετών όπως ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης και ο Χρήστος Δήμας.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.