Αυλαία Στην 56η Berlinale

Θανάσης Γεντίμης  |  19-02-2006

Η «Grbavica», μία ταινία της Jasmila Zbanic για τα μεταπολεμικά τραύματα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης απέσπασε το Σάββατο τη Χρυσή Αρκτο στην 56η Berlinale. Η ταινία, που αποτελεί συμπαραγωγή Αυστρίας, Γερμανίας, Βοσνίας και Κροατίας, εκτυλίσσεται στο μεταπολεμικό Σαράγεβο και αφηγείται τη ζωή μιας ανύπαντρης μητέρας που πρέπει να αποκαλύψει την αλήθεια στη 12χρονη κόρη της για την ιστορία του πατέρα της, ο οποίος συμμετείχε στον εμφύλιο πόλεμο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Αποδεχόμενη το βραβείο της η Jasmila Zbanic δήλωσε «Ευχαριστώ την επιτροπή, ευχαριστώ το Φεστιβάλ που προσκάλεσε μία ταινία μικρού προϋπολογισμού από μία μικρή χώρα». Το βραβείο παρέδωσε η πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής Charlotte Rampling.

Την Αργυρή Αρκτο (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής) μοιράστηκαν δύο ταινίες: η ιρανική «Offside» του γνωστού στην Ελλάδα Jafar Panahi και η Δανέζικη «En Soap» της Pernille Fischer Christensen. Η Christensen κέρδισε επίσης το βραβείο για την καλύτερη πρώτη ταινία, το οποίο απονεμήθηκε φέτος για πρώτη φορά. Η Αργυρή Αρκτος του καλύτερου σκηνοθέτη πήγε στους Michael Winterbottom και Mat Whitecross που σκηνοθέτησαν από κοινού την ταινία «The Road To Guantanamo».

Σε ότι αφορά τους ρόλους τα βραβεία πήγαν σε δυο Γερμανούς ηθοποιούς. Η Αργυρή Αρκτος του καλύτερου ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Γερμανό ηθοποιό Moritz Bleibtreu για την ερμηνεία του στην ταινία «The Elementary Particles» ενώ η Αργυρή Αρκτος του καλύτερου γυναικείου ρόλου απονεμήθηκε στη Sandra Huller για την ερμηνεία της στην ταινία «Requiem».

Ο Γερμανός σταρ Jurgen Vogel απέσπασε το βραβείο Καλλιτεχνικής Συμβολής για την ταινία «The Free Will» στην οποία πρωταγωνιστεί ενώ είχε ρόλο συμπαραγωγού και συν-σεναριογράφου. Το βραβείο για την Μουσικής πήγε στον Peter Kam από το Χόνγκ Κόνγκ που έντυσε ηχητικά την ταινία «Isabella». Τέλος το Βραβείο Αλφρεντ Μπάουερ για την καινοτόμο κινηματογραφική προσέγγιση πήγε στον Rodrigo Moreno από την Αργεντινή για την ταινία «El Custodio».

Στην 56η Berlinale προβλήθηκαν πάνω από 400 ταινίες από 56 διαφορετικές χώρες, ενώ όπως πάντα η προσέλευση του κοινού ήταν εντυπωσιακή. Το ραντεβού μας στις αίθουσες του Βερολίνου ανανεώνεται για τον Φεβρουάριο του 2007.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.