O Atom Egoyan στην Αθήνα.

Παντελής Φραντζής  |  13-02-2006

Ο Καναδικής-Αρμένικης καταγωγής σκηνοθέτης, Atom Egoyan, γνωστός στο ελληνικό κοινό και από το πρόσφατο «Ararat», βρέθηκε για λίγες ώρες στην Αθήνα, για την προώθηση της νέας του ταινίας, «Where the Truth Lies». Καλεσμένος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το οποίο εγκαινιάζει μία νέα δραστηριότητα σε συνεργασία με τις εταιρίες διανομής (ΑΤο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δεν σταματά τον ΝοέμβρηΑ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής διευθυντής του Φεστιβάλ), ο Egoyan μίλησε για τη νέα του δουλειά, τις επιρροές του και το ρεύμα του νέο-noir.

ΑΤα film noir με γοήτευαν πάντα. Όχι μόνο εκείνα της χρυσής εποχής των fifties, αλλά και τα νεότερα, τα νέο-noir του Altman ή του PakulaΑ. Αυτό το ρεύμα επιδιώκει και ο ίδιος να ακολουθήσει, με το «Where the Truth Lies», μία σκοτεινή ιστορία για τον λαμπερό κόσμο του Hollywood, στα τέλη της δεκαετίας του Α50, ιδωμένη δύο περίπου δεκαετίες μετά, στις αρχές του Α70. ΑΤα seventies ήταν τα χρόνια και της δικής μου νιότης. Αυτή την εποχή θέλησα να καταγράψω με απόλυτη ελευθερία, πιστός στις αρχικές μου προθέσειςΑ. Εξάλλου, και στην τελευταία του δουλειά, ο Egoyan δεν απομακρύνεται από την συνήθη εμμονή του στην ιστορική παρατήρηση μέσα από τον μικρόκοσμό ΑαπλώνΑ ανθρώπων. ΑΜε ενδιαφέρει εξαιρετικά η θέση των ατόμων, η κατάστασή τους. Είτε ως μέλη μίας οικογένειας, είτε ως επιζήσαντες γενοκτονίας, αλλά και ως celebrities ενός αστραφτερού συστήματοςΑ.

Ο Egoyan αναφέρθηκε εκτενώς στην αφηγηματική του «Where the Truth Lies». ΑΚάθε χαρακτήρας προβάλλεται πάνω στους υπόλοιπους. Μέσα από επιμέρους, υποκειμενικές αφηγήσεις, μέσα από αναφορές, αναμνήσεις, εξιστορίσεις και απομνημονεύματαΑ. Παραπλανητικά ψευδό-flashbacks και υποκειμενικές σεκάνς συνθέτουν το φιλόδοξο κατασκεύασμα του Egoyan. Το αφηγηματικό του όχημα αναδεικνύει την βαθύτερη ουσία του έργου. ΑΔεν μπορεί να υπάρξει μία απόλυτη αλήθεια. Ακόμα κι όταν η ηρωίδα μου πιστεύει πως την έχει κατακτήσει, επιλέγει να την κρύψει, για να μην απειλήσει την αλήθεια κάπου άλλου ήρωα. Επιδίωξή μου ως σκηνοθέτη, είναι να αφήσω τους θεατές ελεύθερους, να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα γύρω από την όποια αλήθεια. Πόσο ελεύθεροι, όμως, μπορούν να είναι, όταν μία ταινία επιβάλλει εξορισμού την δική της αλήθεια, μέσα από το μοντάζ;Α.

H ταινία «Where the Truth Lies» προβάλλεται στις αίθουσες από τις 9 Φεβρουαρίου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.