Αιφνιδιαστική Παραίτηση Του Παντελή Βούλγαρη.

Θανάσης Γεντίμης  |  13-05-2005

Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση της παραίτησης του Παντελή Βούλγαρη από τη θέση του προέδρου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενο της παραίτησής του «είμαι υποχρεωμένος να παραιτηθώ από τη θέση του Προέδρου γιατί δεν αντέχω τις άδικες, εφιαλτικές επιθέσεις, τα ανακριβή δημοσιεύματα, την άθλια εμφυλιοπολεμική ατμόσφαιρα», ενώ δεν ξεχνά να ευχαριστήσει τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Πολιτισμού που «χωρίς να είμαι «γαλάζιος» με τίμησε με την εμπιστοσύνη του». Ο Π. Βούλγαρης υπογραμμίζει πως δέχθηκε να αναλάβει την προεδρία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ως άμισθος εθελοντής «για να ξεμπλοκαριστεί μια δυσάρεστη κατάσταση αντεγκλήσεων και αναμονής, επιζήμια και για το θεσμό του Φεστιβάλ και για τον ελληνικό κινηματογράφο».

Ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Πολιτισμού κ. Κώστας Καραμανλής ενημερώθηκε από το πρωί για την εξέλιξη αυτή και έκανε αποδεκτή την παραίτηση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα σημειώνεται ότι: «Ευχαριστούμε τον κ. Βούλγαρη, τον οποίο σεβόμαστε και τιμούμε ως άνθρωπο και ως δημιουργό και συνεχίζουμε την προσπάθεια μας, για μια νέα εποχή στον ελληνικό κινηματογράφο, που δεν διαγράφει το παρελθόν του αλλά αποζητά την περαιτέρω ενδυνάμωση του μέσα από τη δημιουργική σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων και την αξιοποίηση του υψηλού δυναμικού που διαθέτει η Ελλάδα».

Όπως και ο ίδιος ο Παντελής Βούλγαρης αφήνει να εννοηθεί η παραίτησή του σχετίζεται άμεσα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα σε βάρος του ιδίου που εστίαζαν στη μη καταβολή προς το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ποσού 450.000 ευρώ από τις «Νύφες». Τα δημοσιεύματα αυτά όμως αποτέλεσαν απλά τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, μετά από μια σειρά δηλώσεων και δημοσιευμάτων που ξεκίνησαν από την απομάκρυνση των Θόδωρου Αγγελόπουλου και Μισέλ Δημόπουλου από τη θέση του προέδρου και του διευθυντή αντιστοίχως στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί πως η απομάκρυνση του Θόδωρου Αγγελόπουλου από τη θέση του Προέδρου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, είχε ως αποτέλεσμα τη διεθνή κατακραυγή από ανθρώπους του κινηματογραφικού χώρου, που κορυφώνεται αυτές τις ημέρες στο Φεστιβάλ των Καννών που άρχισε την Τετάρτη 11 Μαΐου.

Η παραίτηση του Παντελή Βούλγαρη δημιουργεί σοβαρά διοικητικά προβλήματα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το οποίο αυτή την περίοδο μπαίνει στην τελική φάση της προετοιμασίας για την 46η διοργάνωσή του. Κύκλοι του φεστιβάλ υπογραμμίζουν την ανάγκη για να προχωρήσουν σύντομα οι απαραίτητες ενέργειες για τον ορισμό του νέου προέδρου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.