Οι υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες

Μάρα Θεοδωροπούλου  |  19-12-2004

Ο Jamie Foxx και η ταινία Sideways κυριάρχησαν στις υποψηφιότητες για τις φετινές Χρυσές Σφαίρες, με το όνομα του Foxx να συμπεριλαμβάνεται σε τρεις κατηγορίες (δύο κινηματογραφικές και μια τηλεοπτική) και την πολυβραβευμένη νέα ταινία του Alexander Payne να εμφανίζεται σε επτά κατηγορίες. Ακολουθεί με έξι συνολικά υποψηφιότητες το The Aviator του Martin Scorsese.

Στην κατηγορία καλύτερης δραματικής ταινίας οι υποψήφιες ταινίες είναι οι εξής: The Aviator, Finding Neverland, Hotel Rwanda, Kinsey, Million Dollar Baby και Closer, με φαβορί την πρώτη και την τελευταία. Στις κωμωδίες και τα μιούζικαλ θα κονταροχτυπηθούν τα αγαπημένα των κριτικών Sideways και Eternal Sunshine of the Spotless Mind με το φαντασμαγορικό Phantom Of The Opera, το καλύτερο καρτούν της χρονιάς The Incredibles και το βιογραφικό Ray.

Ενδιαφέρουσα μάχη θα δοθεί και στην κατηγορία ΑΑ ανδρικού ρόλου για δραματική ταινία, με τον Javier Bardem του Mar Adentro να έχει πολλές πιθανότητες. Αφού, όμως, πρόκειται για τις Χρυσές Σφαίρες, που συνήθως προτιμούν να βραβεύουν μεγάλους σταρ, δεν αποκλείεται να δικαιώσουν τον Johnny Depp για το Finding Neverland ή τον Leonardo DiCaprio για το The Aviator. Την πεντάδα συμπληρώνουν δύο μεγάλα ταλέντα αλλά όχι ονόματα, ο Liam Neeson (Kinsey) και ο Don Cheadle (Hotel Rwanda).

Στην αντίστοιχη γυναικεία κατηγορία, συναντάμε την αγαπημένη κυρία των Χρυσών Σφαιρών Nicole Kidman (Birth), τη μεγαλύτερη απειλή της Imelda Staunton, που σαρώνει τις διακρίσεις για το Vera Drake και την ξαναγεννημένη Hilary Swank (Million Dollar Baby). Έκπληξη προκαλεί η παρουσία της Scarlett Johansson για το A Love Song For Bobby Long και της αδικημένης από τα Oscar Uma Thurman (Kill Bill Vol. 2).

Στις κωμικές/μουσικές κατηγορίες, ο Jamie Foxx μάλλον θα κλέψει από τον Jim Carrey (Eternal Sunshine") την ευκαιρία να αστειευτεί για τις συνεχείς του νίκες στις Χρυσές Σφαίρες, καθώς το Ray είναι το μαγικό του εισιτήριο όχι μόνο για τα συγκεκριμένα βραβεία, αλλά και για τα Oscar. Από κοντά και ο Paul Giamatti του Sideways, ενώ οι δύο ενσαρκωτές των μεγάλων μουσικών προσωπικοτήτων Cole Porter και Bobby Darin, δηλαδή ο Kevin Kline του De-Lovely και ο Kevin Spacey του Beyond The Sea, θα πρέπει να χαίρονται και μόνο που είναι υποψήφιοι.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η Renee Zellweger του Bridget Jones: The Edge Of Reason, που βρέθηκε και πάλι στην πεντάδα λόγω του επιπλέον βάρους της και δεν έχει καμία ελπίδα απέναντι στην Annette Bening που σκίζει ως ξεπεσμένη σταρ στο Being Julia. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και για την Kate Winslet που έδωσε μια από τις καλύτερές της ερμηνείες στο Eternal Sunshine". Την πεντάδα συμπληρώνουν η νεαρή Emmy Rossum (Phantom Of The Opera) και η Ashley Judd (De-Lovely).

Στους βΑ ρόλους υποψήφιοι είναι οι: Jamie Foxx (για το Collateral αυτή τη φορά), Thomas Haden Church (το φαβορί του Sideways), Morgan Freeman (για την επιστροφή του στο Million Dollar Baby), David Carradine (ο smooth criminal του Kill Bill Vol. 2) και Clive Owen (ο κερατάς του Closer). Τη Χρυσή Σφαιρα σκηνοθεσίας διεκδικούν ο Martin Scorsese (The Aviator), o Clint Eastwood (Million Dollar Baby), o Marc Forster (Finding Neverland), o Alexander Payne (Sideways) και ο Mike Nichols (Closer), ενώ το καλύτερο σενάριο μάλλον ανήκει στο Sideways που θα το στερήσει από το άξιο Eternal Sunshine". Τα Closer, Finding Neverland και The Aviator βρίσκονται και σε αυτή την κατηγορία.

Υποψήφιες για καλύτερη ξενόγλωσση ταινία είναι οι γαλλικές Les Choristes και A Very Long Engagement, το ισπανικό Mar Adentro, το μεξικάνικο Motrocycle Diaries και το κινέζικο υπερθέαμα House Of Flying Daggers. Τέλος, τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης μουσικής διεκδικούν οι ταινίες Finding Neverland, Million Dollar Baby, Sideways, The Aviator και Spanglish (η μοναδική υποψηφιότητα «της ντροπής» για τη νέα ταινία του James L. Brooks) και τραγουδιού οι ταινίες The Phantom Of The Opera, The Polar Express, Shrek 2, Hotel Rwanda και Alfie.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.