Τα βραβεία του 10ου Φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας»

Δημήτρης Βαρελάς  |  08-10-2004

Σήμα κατατεθέν του Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», ήταν -και είναι- η δυνατότητα που δίνεται στους θεατές να απονείμουν το βασικό βραβείο του. Από το 2003 το φεστιβάλ θεσμοθέτησε δύο ακόμη κατηγορίες βραβεύσεων. Τα βραβεία για την Καλύτερη Σκηνοθεσία και για την Καλύτερης Ταινίας, που ονομάστηκε «Χρυσή Αθηνά». Τα δύο αυτά βραβεία απονεμήθηκαν από επιτροπή νέων σινεφίλ, μεταξύ των ταινιών που προβάλλονται στο διαγωνιστικό τμήμα. Πέρυσι η επιτροπή αποτελούταν αμιγώς από Έλληνες, ενώ φέτος το φεστιβάλ πρωτοπόρησε μαζεύοντας έντεκα νέους από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης στην προσπάθεια του για να ανέβει ένα ακόμα σκαλοπάτι και απώτερο σκοπό να δώσει το στίγμα του μεταξύ των μεγαλύτερων φεστιβάλ της Ευρώπης.

Φέτος η «Χρυσή Αθηνά» πέρασε από τα χέρια της Sofia Coppola του Lost In Translation, στο «Dealer» που ήρθε από την Ουγγαρία και παρέλαβε ο σκηνοθέτης του Benedek Fliegauf που εμφανίστηκε αμήχανος έως αδιάφορος και ο λόγος του ήταν απλά ένα ευχαριστώ. Η ταινία που δεν άρεσε σε μεγάλο μέρος του κοινού είχε σαν μεγάλο ατού τη σκηνοθεσία και τη φωτογραφία της. Με ανεπαρκές σενάριο και μεγάλη διάρκειά δεν αποτέλεσε κάτι το συγκλονιστικό, έδωσε όμως την δυνατότητα στον σκηνοθέτη να πειραματιστεί και να επιδείξει τις ικανότητές του στις περίεργες γωνίες λήψεις και τη συνεχόμενη κίνηση της κάμερας.

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας πήγε στον Kang-sheng Lee για το Ταϊβανέζικο «Bu Jian - Οι Αγνοούμενοι». Το Βραβείο Κοινού παρέλαβε η Beatriz Navarrete για το ισπανικό Leon Y Olvido η οποία χαμογελαστή ευχαρίστησε το κοινό για την απόφασή του. Η ταινία είχε κερδίσει βραβεία Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου στο φεστιβάλ του Karlovy Vary.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.