Οδηγός Streaming No58: Η Μαύρη Ντάλια, η Ευνοούμενη και ένα αριστούργημα από το Ιράν

Οδηγός Streaming No58: Η Μαύρη Ντάλια, η Ευνοούμενη και ένα αριστούργημα από το Ιράν

Βαγγέλης Βίτσικας  |  01-02-2024

Επιλέξαμε για εσάς τις καλύτερες ταινίες και σειρές που μπορείτε να βρείτε αυτή τη στιγμή στις διαθέσιμες στην Ελλάδα πλατφόρμες Streaming. Για να μην πελαγώνετε μη ξέροντας τι να διαλέξετε από τις αμέτρητες επιλογές του Netflix, του Disney+ και των άλλων παρόχων, ο Οδηγός Streaming του Cinemanews.gr έχει όσα πρέπει να ξέρετε.

NETFLIX

Ο Γιώργος Λάνθιμος διανύει ίσως την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, καθώς η νέα ταινία του, «Poor Things» βρίσκεται υποψήφια για έντεκα βραβεία Όσκαρ, ενώ η επόμενή του, «Kinds of Kindness», είναι ήδη έτοιμη και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα προβληθεί εντός του 2024. Το Netflix δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι ο Έλληνας σκηνοθέτης είναι από τα πιο συζητούμενα ονόματα του χώρου αυτήν τη στιγμή, γι' αυτό και πρόσθεσε στον κατάλογό του την προηγούμενη, υποψήφια για δέκα Όσκαρ, ταινία του, το «The Favourite» (2018). Πρώτη συνεργασία του δημιουργού με τον σεναριογράφο Tony McNamara και την ηθοποιό Emma Stone, το «The Favourite» είναι μια ανατρεπτική, σατιρική ματιά στις ταινίες εποχής και ταυτόχρονα ακόμα ένα δυναμικό γυναικείο πορτρέτο, διανθισμένο με τις σωστές δόσεις χιούμορ.

Αν, πάλι, δε σας "ψήνει" ο Λάνθιμος και προτιμάτε κάτι λίγο παλιότερο και καθαρά ψυχαγωγικό, υπάρχουν δύο πολύ καλές προτάσεις στην πλατφόρμα. Η μία είναι το «The Running Man» (1987) του Paul Michael Glaser, διασκευή του ομότιτλου μυθιστορήματος του Stephen King με πρωταγωνιστή τον Arnold Schwarzenegger, που εδώ και χρόνια φημολογείται ότι θέλει να ξαναγυρίσει ο Edgar Wright. Η άλλη είναι το ξεκαρδιστικό «Galaxy Quest» (1999) του Dean Parisot, μια κινηματογραφικού ενδιαφέροντος κωμωδία με φοβερό cast (Sigourney Weaver, Alan Rickman και άλλοι).

CINOBO

Με kinky διαθέσεις έρχεται η πλατφόρμα αυτήν την εβδομάδα, καθώς μας κάνει διαθέσιμο το «Black Book» (2006) του Ολλανδού μετρ της πρόκλησης Paul Verhoeven. Ο σκηνοθέτης επιστρέφει στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σχεδόν τριάντα έτη μετά το «Soldier of Orange» (1977), για να αφηγηθεί μια σεξουαλικά φορτισμένη και αρκετά σατιρική ιστορία πάθους. Εντελώς παρεξηγημένο, απρόθυμο να πάρει τον εαυτό του στα σοβαρά, απολύτως ψυχαγωγικό, το φιλμ απαιτεί θεατές ανοικτούς σε κάτι που δεν έχουν ξαναδεί.

Ταυτόχρονα, το Cinobo εξακολουθεί να δείχνει την αγάπη του για τον Woody Allen, διαθέτοντας ακόμα μία από τις ωραιότερες ταινίες του, το «Sweet and Lowdown» (1999), ψευδο-βιογραφία ενός μυθοπλαστικού μουσικού της τζαζ, τον οποίο υποδύεται ο Sean Penn. Από τις πιο πειραματικές, αστείες και τρυφερές δουλειές του Αμερικανού δημιουργού.

ERTFLIX

Κι εδώ έχουμε Woody Allen, και συγκεκριμένα το τρισχαριτωμένο «Vicky Cristina Barcelona» (2008), μια από τις πιο ανάλαφρες, φαινομενικά τουλάχιστον, ταινίες του μα και μια από τις πιο όμορφες. Εκπληκτικό cast (Penelope Cruz, Javier Bardem, Scarlett Johansson, Rebecca Hall), ωραία μουσική επένδυση, καλογραμμένο σενάριο και πανέμορφη φιλμική αποτύπωση της Βαρκελώνης.

Μένοντας στο σύγχρονο Hollywood, πάμε στο υποτιμημένο «The Black Dahlia» (2006) του Brian De Palma, ένα γκανγκστερικό φιλμ που σίγουρα δε φτάνει στο επίπεδο των καλύτερων ταινιών του σκηνοθέτη, αλλά και πάλι είναι καλογυρισμένο, αγωνιώδες και συναρπαστικό. Scarlett Johansson και εδώ, James Ellroy η πρώτη ύλη, αληθινή ιστορία η πηγή έμπνευσης, φροντισμένη παραγωγή, απλά μην περιμένετε ένα νέο «Carlito's Way».

Τέλος, να μη χάσετε το «There Is No Evil» (2020) του Ιρανού Mohammad Rasoulof, που έφυγε από το Φεστιβάλ Βερολίνου με τη Χρυσή Αρκτο στα χέρια, παρά τα νομικά προβλήματα που προκάλεσε στο δημιουργό της το καθεστώς της χώρας του. Σπονδυλωτό δράμα που αποδεικνύει το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται ο τίτλος, απόδειξη μεγάλου σκηνοθετικού ταλέντου.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.