Νύχτες Πρεμιέρας 2022: O Xρυσός Λεόντας του Φεστιβάλ Βενετίας στην Αθήνα

Νύχτες Πρεμιέρας 2022: O Xρυσός Λεόντας του Φεστιβάλ Βενετίας στην Αθήνα

Θανάσης Γεντίμης  |  23-09-2022

Ο πολυσυζητημένος Χρυσός Λέοντας του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας αφηγείται την ταραχώδη ζωή και το έργο της κορυφαίας φωτογράφου Ναν Γκόλντιν. Ταυτόχρονα, όμως, καταγράφει τον επίμονο αγώνα της να ξεσκεπάσει την δυναστεία μεγιστάνων φαρμακοβιομηχάνων που κρυβόταν πίσω από τη θανατηφόρα επιδημία οπιοειδών OxyContin η οποία στοίχισε τη ζωή σε μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Με ένα πολλαπλά συγκλονιστικό φιλμ, η Λόρα Πόιτρας διηγείται πώς ένας άνθρωπος μετέτρεψε το προσωπικό του τραύμα σε σανίδα σωτηρίας για τους άλλους, αποδεικνύοντας ότι το να αλλάξεις τον κόσμο είναι η μεγαλύτερη μορφή τέχνης και η ύστατη πολιτική πράξη.

Με την βράβευσή της στη Βενετία, η Πόιτρας έγινε η τρίτη κατά σειρά σκηνοθέτιδα που βραβεύεται με τον Χρυσό Λέοντα, μετά την Κλόι Τζάο που το είχε κερδίσει το 2020 για το «Nomadland» και την Οντρέ Ντιγουάν που κέρδισε πέρυσι για το (δυστυχώς επίκαιρο) θριλερικό δράμα «Το Γεγονός». Η τελευταία φορά που είχε κερδίσει ντοκιμαντέρ την ύψιστη τιμή του Φεστιβάλ, ήταν το 2013 με το «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι.Αναπόφευκτά, μετά τον Χρυσό Λέοντα, η Πόιτρας βάζει πλώρη (και) για τις υποψηφιότητες του Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Αν κερδίζει θα είναι το δεύτερο Όσκαρ της - το πρώτο είχε έρθει το 2014 για το «Citizenfour», ακόμα μια ταινία όπου η δημοσιογράφος Πόιτρας συναντούσε τη δημιουργό Πόιτρας και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.

Oι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν τo «All the Beauty and the Bloodshed» (στο τμήμα του Διεθνους Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ - Stranger Than Fiction) την Παρασκευή 07/10/2022 στις 19.30 στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.