Όσα πρέπει να ξέρετε για το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που ξεκινά

Όσα πρέπει να ξέρετε για το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που ξεκινά

Θανάσης Γεντίμης  |  21-03-2017

Αν και μας πρωτοσυστήθηκε το φθινόπωρο του 2000, σύντομα μετακινήθηκε και καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας. Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, μέσα από 18 διοργανώσεις έχει δώσει την ευκαιρία στους έλληνες σινεφίλ να ανακαλύψουν το καλύτερο πρόσωπο του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου, καθώς και τους κύριους δημιουργούς του.

Φέτος το Φεστιβάλ μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, ώστε μέσα σε 7 ημέρες γεμάτες προβολές, να βάλει την πολιτιστική σκηνή στο ρυθμό του "French Touch" και της Γαλλοφωνίας. Εκτός από Γαλλικές ταινίες, φέτος θα δούμε γαλλόφωνες παραγωγές από το Βέλγιο , τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, την Τσέχικη Δημοκρατία, την Ελβετία και την Τυνησία.

Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει πέντε τμήματα: Επίσημο Διαγωνιστικό, Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, Ειδικές Προβολές & Παράλληλες Εκδηλώσεις, Η Μουσική στον Κινηματογράφο, Λευκή Κάρτα στο Syros International Film Festival.

Οι προβολές θα γίνουν από την Πέμπτη 21 Μαρτίου έως και την Τετάρτη 29 Μαρτίου στους Κινηματογράφους Δαναός, Αστορ καθώς και στο auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου στην οδό Σίνα. H γενική είσοδος για τις προβολές στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών κοστίζει 5 ευρώ (ενώ κάποιες προβολές είναι με δωρεάν είσοδο), ενώ τα εισιτήρια για τις προβολές στους κινηματογράφους Δαναός και Αστορ κοστίζουν 6 Ευρώ.

Στο διάστημα από 23 έως 29 Μαρτίου 2017, 14 ταινίες από το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα προβληθούν και στην αίθουσα Παύλος Ζάννας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η αυλαία θα ανοίξει την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2017 με την προβολή της ταινίας «Ciao Amore... Dalida», ένα πορτραίτο του απόλυτου θηλυκού, μιας καλλιτέχνιδας περίπλοκης και μοντέρνας. Η ταινία της Lisa Azuelos (η οποία θα παραστεί στην πρεμιέρα μαζί με την πρωταγωνίστρια Sveva Alviti) καλύπτει την πορεία της Dalida, από την γέννησή της στο Κάιρο το 1933, μέχρι την πρώτη της συναυλία στο Olympia το 1956, από το γάμο της με τον Lucien Morisse, μέχρι τις βραδιές ντίσκο, από τα μυητικά ταξίδια στην Ινδία, μέχρι το παγκόσμιο σουξέ του Gigi l'Amoroso το 1974.

Και φέτος θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, θα απονεμηθεί από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA και του ΟΠΑΝΔΑ (φορείς που θα στηρίξουν ως χορηγοί επικοινωνίας την νικήτρια ταινία όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες). Το Βραβείο Κοινού, θα απονεμηθεί ι κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής θα είναι η Julie Gavras, ενώ συμμετέχουν οι Δήμητρα Γαλάνη, Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, Πέτρος Μάρκαρης και Κατερίνα Μισιχρόνη.

Σε πολλές από τις προβολές θα δώσουν το παρόν συντελεστές των ταινιών, καλεσμένοι του Φεστιβάλ. Για το πλήρες πρόγραμμα των προβολών, τις εκδηλώσεις, τους καλεσμένους αλλά και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες επισκεφθείτε το επίσημο site του φεστιβάλ festivalfilmfrancophone.gr

Το trailer για το 18ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου δημιούργησε η 28χρονη σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ζακλίν Λέντζου, η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους της οποίας επιλέχθηκε στο επόμενο Torino Film Lab.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.