Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο σπουδαίος βρετανός ηθοποιός John Hurt

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο σπουδαίος βρετανός ηθοποιός John Hurt

Θανάσης Γεντίμης  |  28-01-2017

O βετεράνος Βρετανός ηθοποιός σερ John Hurt, πέθανε σε ηλικία 77 ετών έπειτα από μακρά μάχη με τον καρκίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ατζέντη του. Ο Hurt ήταν υποψήφιος δύο φορές για βραβείο Oscar για τον ρόλο του στην ταινία «The Elephant Man» (Ο Ανθρωπος Ελέφαντας) το 1980 αλλά και για τον ρόλο του στην ταινία «Midnight Express» (Το εξπρές του Μεσονυχτίου) το 1979. Το 2015 είχε αποκαλύψει ότι έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας και υποβαλλόταν σε θεραπεία.

Ο John Hurt γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1940 στο Shirebrook, της Αγγλίας. Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς αλλά και πολυσχιδείς βρετανούς ηθοποιούς, έχοντας παίξει σε πάνω από 200 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές κατά τη διάρκεια μιας σταδιοδρομίας που κράτησε έξι δεκαετίες. Το 2012 τιμήθηκε για την συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο από τη Βρετανική ακαδημία. Με την χαρακτηριστικά "ταλαιπωρημένη" φυσιογνωμία του, ο John Hurt ζωντάνεψε μερικούς ρόλους που γράφτηκαν στην κινηματογραφική ιστορία.

Έχοντας ξεκινήσει από το θεατρικό σανίδι, η πρώτη του σπουδαία εμφάνιση μπροστά στις κάμερες ήταν το 1971 στην ταινία «10 Rillington Place», για την πραγματική ιστορία του μανιακού δολοφόνου John Christie. Ο John Hurt στον κρίσιμο δεύτερο ρόλο του Timothy Evans έκλεψε τις εντυπώσεις και απέσπασε την πρώτη του υποψηφιότητα για βραβείο BAFTA.

Το 1975 στην τηλεοπτική ταινία "The Naked Civil Servant" o Hurt ήταν εκείνος που ενσάρκωσε τον τραβεστί συγγραφέα Quentin Crisp, τον άνθρωπο που άλλαξε τον τρόπο που η βρετανική κοινωνία προσέγγιζε την ομοφυλοφιλία στο τέλος των 50s. Η εξαιρετική ερμηνεία του σε ένα τόσο δύσκολο χαρακτήρα τον έφερε στο προσκήνιο και μάλιστα το 2009 επέστρεψε στον ίδιο ρόλο στο «An Englishman in New York», μια ταινία που κάλυπτε τα χρόνια που ο Crisp έζησε στο Μανχάταν.

Το 1978, ενσαρκώνει τον Max, έναν βρετανό ηρωινομανή στην κόλαση τον τουρκικών φυλακών στο «Midnight Express» του Alan Parker. Για την ερμηνεία του τιμάται με το βραβείο BAFTA και με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερου Β' Ανδρικού ρόλου, ενώ είναι υποψήφιος και για Oscar. Την αμέσως επόμενη χρονιά, ο John Hurt υποδύεται τον δεύτερο αξιωματικό Kane στο «Alien» του Ridley Scott. Ήταν το πρώτο θύμα του εξωγήινου τέρατος και η σκηνή του θανάτου του αποτελεί σκηνή ανθολογίας. Και για το ρόλο του αυτό ήταν υποψήφιος για BAFTA.

Το 1980 υποβάλλεται σε μακιγιάζ επί 12 ώρες για να ενσαρκώσει τον Ανθρωπο Ελέφαντα, στο «The Elephant Man», το ασπρόμαυρο αριστούργημα του David Lynch. Η ερμηνεία του αυτή του χαρίζει μια δεύτερη υποψηφιότητα στα Oscar και το βραβείο BAFTA καλύτερου ηθοποιού. Κι ενώ η καριέρα του βρίσκονταν στο απόγειό της, ο John Hurt δέχεται ένα μεγάλο πλήγμα στην προσωπική του ζωή όταν το 1983 σκοτώνεται σε ατύχημα η σύντροφός του επί 16 χρόνια Marie-Lise Volpeliere-Pierrot.

Παρά το πλήγμα εκείνος συνεχίζει με μια υποβλητική ερμηνεία στο δυστοπικό «Nineteen Eighty-Four» (1984), την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του George Orwell σε σκηνοθεσία του Michael Radford. Ακολούθησαν ρόλοι στα «Scandal» (1989), «The Field» (1990 - υποψηφιότητα για BAFTA), «Rob Roy» (1995) και «Love and Death in Long Island» (1998).

Τον θυμόμαστε να είναι ο μόνος που "διασώθηκε" ερμηνευτικά στο "ναυάγιο" του «Captain Corelli's Mandolin» (2001) που γυρίστηκε στην Κεφαλονιά (στο ρόλο του πατέρα της Penelope Cruz), ενώ την ίδια χρονιά συστήθηκε και στους νεότερους θεατές ως Mr. Ollivander στο «Harry Potter And The Philosophers Stone» (και αργότερα στα δύο μέρη του «Harry Potter and the Deathly Hallows»).

Κανείς δεν ξεχνά πως κατάφερε να δώσει ουσία και βάρος στο ρόλο του αυταρχικού ηγέτη στο «V For Vendetta» (2005), έχοντας στη διάθεσή του κυρίως το πρόσωπο και την φωνή του. Μια χαρακτηριστικά βαθειά φωνή, με την οποία έκανε την αφήγηση σε δύο φιλμ του Lars Von Trier («Dogville», «Manderlay») αλλά και στο «Perfume: The Story of a Murderer» του Tom Tykwer.

Από τις τελευταίες κινηματογραφικές εμφανίσεις του John Hurt ξεχωρίζουμε τους ρόλους στο «Tinker Tailor Soldier Spy» ως επικεφαλής της MI6 καθώς και την παρουσία του στο «Snowpiercer» (2013) του Bong Joon-ho. Φέτος συμμετείχε με μικρό ρόλο στο βιογραφικό «Jackie» του Pablo Larrain.

Ο John Hurt παντρεύτηκε τέσσερις φορές (με τις Annette Robertson, Donna Peacock, Jo Dalton και Anwen Rees-Myers). Απέκτησε δυο παιδιά με την τρίτη σύζυγό του

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.