Αντίο στον Michael Cimino, σκηνοθέτη του "Ελαφοκυνηγού".

Θανάσης Γεντίμης  |  03-07-2016
Αντίο στον Michael Cimino, σκηνοθέτη του "Ελαφοκυνηγού".

Ο αμερικανός σκηνοθέτης Michael Cimino, δημιουργός μεταξύ άλλων της ταινίας «The Deer Hunter» (1978), πέθανε το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016. Ήταν 77 ετών. Η είδηση του θανάτου του δόθηκε αρχικά από τον διευθυντή του Φεστιβάλ των Καννών Thierry Fremaux και αργότερα επιβεβαιώθηκε από τον Eric Weissman, φίλο και πρώην δικηγόρο του σκηνοθέτη. Ο Michael Cimino βρέθηκε νεκρός στην κατοικία του, αλλά τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει γνωστά.

Ο Michael Cimino γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1939 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε ζωγράφος στη σχολή καλών τεχνών του πανεπιστημίου του Yale. Πριν αποφοιτήσει είχε επιλέξει να καταταγεί στο στρατό για ένα διάστημα. Μετά τις σπουδές του εργάστηκε με επιτυχία στον κλάδο της διαφήμισης, δημιουργώντας επιτυχημένα σποτ για την Kodak, την United Airlines, και την Pepsi.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Cimino μετακομίζει στο Los Angeles βάζοντας στόχο να κάνει καριέρα σεναριογράφου. Συμμετείχε στο γράψιμο του σεναρίου για το «Magnum Force» με πρωταγωνιστή τον Clint Eastwood, καταφέρνοντας να κερδίσει την προσοχή του Dirty Harry και να έχει την μεγάλη του ευκαιρία. Ανέλαβε να γράψει εξ' ολοκλήρου το σενάριο αλλά και να σκηνοθετήσει την περιπέτεια «Thunderbolt and Lightfoot» με τον Eastwood να πρωταγωνιστεί και να εκτελεί χρέη παραγωγού.

Και κάπως έτσι ο Michael Cimino έφτασε στην κορυφαία στιγμή της καριέρας του. Το 1978 συνέδραμε στο σενάριο, ανέλαβε την παραγωγή και σκηνοθέτησε το «The Deer Hunter», ένα τρίωρο φιλμ με θέμα τον πόλεμο του Βιετνάμ ιδωμένο μέσα από τη ζωή τριών φίλων (Robert De Niro, John Savage, Christopher Walken). Με τα τραύματα του πολέμου ακόμα νωπά, η ταινία συγκλόνισε το κοινό ενώ απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Στην 51η απονομή των βραβείων Oscar o "Ελαφοκυνηγός" κέρδισε πέντε χρυσά αγαλματάκια, δυο εκ των οποίων για τον Cimino (Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας).

Έχοντας πλέον πολύ μεγάλη δύναμη και καλλιτεχνική ελευθερία, ο Micahel Cimino επέλεξε να αλλάξει θεματική. Το «Heaven's Gate» (Πύλη της Δύσεως) ήταν ένα γουέστερν διάρκειας 3 ωρών και 40 λεπτών με πρωταγωνιστές τους Jeff Bridges και Christopher Walken. Για την παραγωγή της ταινίας χρειάστηκε να τετραπλασιαστεί ο αρχικός προϋπολογισμός ενώ τελικά αποδείχθηκε παταγώδης αποτυχία στα ταμεία (κατέβηκε μετά από μόλις δύο εβδομάδες). Το γεγονός αυτό ήταν ένα από τα σοβαρά πλήγματα για την United Artists που αργότερα οδηγήθηκε στο κλείσιμο. Δεν είναι λίγοι όσοι αποδίδουν σε αυτή την αποτυχία την αλλαγή της ισορροπίας ισχύος από τους σκηνοθέτες-δημιουργούς στους παραγωγούς και τα studio. Το σίγουρο είναι ότι η αποτυχία του «Heaven's Gate» έκανε τον Michael Cimino πρακτικά ανεπιθύμητο στο Hollywood για μεγάλο διάστημα.

Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να επιστρέψει με νέα ταινία. Για το σενάριο του «Year of the Dragon» (1985) με θέμα την κινεζική μαφία συνεργάστηκε με τον Oliver Stone, όμως και πάλι δεν κατάφερε να κερδίσει το κοινό ή τους κριτικούς. Παρόμοια τύχη είχαν και οι τρεις επόμενες ταινίες του: «The Sicilian» (1987), «Desperate Hours» (1990) και «The Sunchaser» (1996), που κυκλοφόρησε απευθείας σε video και αποτέλεσε την τελευταία ολοκληρωμένη του ταινία.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2017 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.