18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Λίγο πριν την Έναρξη

Μαρίνα Καπουκρανίδου  |  10-03-2016
18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: Λίγο πριν την Έναρξη

Σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, που θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 20 Μαρτίου 2016.

Περήφανος για το καλύτερο ίσως, όπως είπε, ως σήμερα πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ δήλωσε ο κ. Δημήτρης Εϊπίδης, η θητεία του οποίου ως διευθυντής του Φεστιβάλ λήγει με αυτήν τη διοργάνωση. Ιδιαίτερα συγκινημένος, ευχήθηκε το ΦΝΘ να συνεχίσει την επιτυχημένη του πορεία και να εξελιχθεί, ξεπερνώντας τα όριά του, εφόσον είναι εμφανές ότι η ανάγκη των δημιουργών για έκφραση και η ανάγκη του κοινού για εναλλακτική ενημέρωση, από μία οπτική διαφορετική από αυτή των mainstream media, παραμένει και δυναμώνει.

186 ντοκιμαντέρ από 47 χώρες του κόσμου θα φιλοξενηθούν στις αίθουσες το δεκαήμερο του 18ου ΦΝΘ, εκ των οποίων τα 17 θα είναι πρεμιέρες. Οι ταινίες καλύπτουν μεγάλη γκάμα θεμάτων, δεν προκαλεί όμως έκπληξη ότι το προσφυγικό ζήτημα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πολιτική και η οικονομική κρίση κρατούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ανακοινώθηκε, μάλιστα, συνεργασία με την οργάνωση "Αρσις", με σκοπό τη συνδρομή των προσφύγων.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, με 73 ελληνικές ταινίες φέτος, δίνει βήμα στους Έλληνες δημιουργούς, που έχουν ολοένα και πιο δυναμική παρουσία στη διοργάνωση, ακολουθώντας σταθερά ανοδική πορεία. Ακόμη όμως, δίνει στο ελληνικό κοινό πρόσβαση σε έργα ξένων δημιουργών που σφράγισαν την τέχνη του ντοκιμαντέρ διεθνώς.

Την αυλαία, την Παρασκευή 11 Μαρτίου, θα ανοίξει η ταινία «Landfill Harmonic - A Symphony of the Human Spirit» των Brad Allgood και Graham Townsley, που μας συστήνει τη Recycled Orchestra. Τα μέλη της, κυρίως έφηβοι από παραγκουπόλεις της Παραγουάης, παίζουν μουσική χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από σκουπίδια, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου τους, Favio Ch?vez.

Το φετινό αφιέρωμα του ΦΝΘ θα τιμήσει δυο σημαντικούς δημιουργούς, τον Ιρλανδό Mark Cousins και τον Δανό Jon Bang Carlsen -οι οποίοι μάλιστα θα παρευρεθούν- και θα εστιάσει στο προσφυγικό ζήτημα, με 9 ταινίες.

Οι παράλληλες δράσεις, όπως πάντα, έτσι και φέτος, θα περιλαμβάνουν masterclasses, συζητήσεις, το πρόγραμμα "Κουβεντιάζοντας", καθώς και εκθέσεις, μεταξύ των οποίων και η έκθεση με φωτογραφίες που έβγαλαν οι διανομείς του περιοδικού "Σχεδία".

Συνεχίζοντας την πολυετή παράδοση, σημαντική θέση στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα έχουν τα ντοκιμαντέρ για παιδιά, συμβάλλοντας στο χτίσιμο της σχέσης τους με την 7η Τέχνη.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.