Ουζερί Τσιτσάνης

Ουζερι Τσιτσανης

Δραματική  |  Παραγωγή: 2015  |  Διάρκεια 116'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης

Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Γιάννης Στάνκογλου

Κριτική: Αλεξία Μεράκου

Θεσσαλονίκη, 1942-1943. Στην υπό γερμανική κατοχή πόλη, κάποιοι αντιστέκονται, κάποιοι συνεργάζονται με τους Γερμανούς και ευημερούν εις βάρος των συμπολιτών τους, και κάποιοι μένουν αμέτοχοι ενώ, παράλληλα, η μεγάλη εβραϊκή κοινότητα της πόλης δοκιμάζεται. Ορισμένοι συναντιούνται, είτε ως εργαζόμενοι είτε ως θαμώνες, στo Ουζερί Τσιτσάνης. Εκεί, ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης (Ανδρέας Κωνσταντίνου) διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την εμβληματική "Συννεφιασμένη Κυριακή". Ο Γιώργος είναι συνέταιρος του Τσιτσάνη και ενεργό μέλος της Αντίστασης. Μέσω μιας καινούριας αποστολής που αναλαμβάνει γνωρίζει την Εστρέα, κι ένας απαγορευμένος έρωτας, ανάμεσα σ' έναν Χριστιανό και μια Εβραία, γεννιέται.

Ο Μανούσος Μανουσάκης επιστρέφει στον κινηματογράφο, μετά από μακροχρόνια απουσία, για να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Πρόκειται για μια μεγάλη και αρκετά πετυχημένη παραγωγή όσον αφορά την αναβίωση της εποχής. Και, κάπου εκεί τελειώνουν όλα τα θετικά στοιχεία της ταινίας.

Καταρχήν, όποιος κρίνει από τον τίτλο και περιμένει να δει μια βιογραφία του Τσιτσάνη ή να ακούσει αρκετά τραγούδια του, θα απογοητευτεί. Ουσιαστικά, κανένας χαραχτήρας δεν βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας. Η ταινία μας "συστήνει" πολλούς, αλλά δε μας δίνει την δυνατότητα να γνωρίσουμε κανέναν σε βάθος ώστε να συνδεθούμε συναισθηματικά και να ταυτιστούμε. Προσπαθεί να αφηγηθεί πολλές μικρο-ιστορίες ταυτόχρονα και καταλήγει να είναι ένα συνονθύλευμα χωρίς συνδετικό κρίκο. Έχει λίγο από Τσιτσάνη, λίγο "love story", λίγο από κατοχή και αντίσταση, λίγο από το δράμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης (το μόνο που κάπως καταφέρνει να μας αγγίξει λόγω θέματος) αλλά τίποτα δεν καταφέρνει να μας συνεπάρει για να αισθανθούμε στο πετσί μας τα συνταρακτικά γεγονότα εκείνης της εποχής. Δυστυχώς, η ταινία αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα της "μάστιγας" του σύγχρονου Ελληνικού Κινηματογράφου που λέγεται ανεπαρκές ή προβληματικό σενάριο. Κρίμα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 03-12-2015  |  Διανομή: Feelgood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.