La Chambre Bleue

Το Μπλε Δωμάτιο

Θρίλερ  |  Παραγωγή: 2014  |  Διάρκεια 76'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Mathieu Amalric

Πρωταγωνιστούν: Mathieu Amalric, Lea Drucker, Stephanie Cleau, Laurent Poitrenaux, Serge Bozon

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Ο Julien (Mathieu Amalric) και η Esther (Stephanie Cleau) συναντιούνται κάθε Πέμπτη στο δωμάτιο ενός επαρχιακού ξενοδοχείου. Είναι και οι δύο παντρεμένοι και στο δωμάτιο αυτό κάνουν έρωτα και μοιράζονται το πάθος τους, μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των κατοίκων της μικρής γαλλικής πόλης. "Θα περνούσες τη ζωή σου μαζί μου αν ξαφνικά ήμασταν ελεύθεροι;" τον ρωτά κάποια στιγμή εκείνη. Κι αυτός, χωρίς να το πολυσκεφτεί, της απαντά "Φυσικά". Όταν, ξαφνικά, ο Ζουλιέν βρίσκεται να ανακρίνεται από την αστυνομία για ένα έγκλημα, τα αθώα αυτά λόγια αποκτούν άλλη διάσταση, καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένος σε έναν ιστό από ψέματα που ο ίδιος κατασκεύασε. Για τι ακριβώς κατηγορείται, όμως;

Δεν είναι το φονικό το αδίκημα για το οποίο ανακρίνει τον Julien ο τακτικός ανακριτής, αλλά το πάθος. Το πάθος που υπερβαίνει το μικροαστικό μοντέλο συντροφικότητας και για αυτό πρέπει να καταδικαστεί και να διαπομπευτεί. Σαν άλλος Chabrol ο Mathie Amalric θα χρησιμοποιήσει το έγκλημα ως όχημα, ώστε να αναδείξει τον τρόπο που επηρεάζει τους ήρωες και τον περίγυρο τους, καθώς και την στάση τους απέναντι του.

O Αmalric ξετυλίγει υπομονετικά το μυστήριο, βουτά μέσα στην ψυχοσύνθεση του ήρωα του και στο βάθος αφηγείται την ιστορία μιας ηθικίστικης, μικρής κοινότητας, εγκαταλελειμμένης από ελπίδα και φιλοδοξίες, που απορρίπτει με αποστροφή τους δυο εραστές που συναντιούνται λίγες Πέμπτες τον χρόνο στο μπλε δωμάτιο του ξενοδοχείου. Ένα δωμάτιο που ο ήρωας δεν εγκατέλειψε ποτέ κι ας ισχυρίζεται το αντίθετο, όπως σου τονίζει πέραν πάσης αμφιβολίας ο σκηνοθέτης - ηθοποιός μέσα από μικρές λεπτομέρειες εντός του κάδρου, την έξυπνη χρήση του μπλε κι ένα μοντάζ συνειρμικό, που οδηγεί πάντα εκεί, στους υγρούς, ερωτικά φορτισμένους τέσσερεις τοίχους του.

Κάπου ανάμεσα στην φλυαρία και την πληθωρικότητα του «Tournee» υπέβοσκε μια ανήσυχη δημιουργική φλόγα, μα με το στυλιζαρισμένο, οικονομικότατο «La Chambre Bleue» γίνεται πια φανερό πέραν αμφιβολίας. Στο πρόσωπο του Amalric γεννιέται ένας νέος (και άκρως) κινηματογραφικός δημιουργός.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 16-07-2015  |  Διανομή: Weird Wave

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.