Clouds Of Sils Maria

Τα Σύννεφα Του Σιλς Μαρία

Δραματική  |  Παραγωγή: 2014  |  Διάρκεια 124'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Olivier Assayas

Πρωταγωνιστούν: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloe Grace Moretz, Lars Eidinger, Johnny Flynn

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Στο αποκορύφωμα της διεθνούς της καριέρας, η διάσημη ηθοποιός Maria Enders (Juliette Binoche) δέχεται μια πρόταση για να παίξει σε μία αναβίωση του θεατρικού έργου που την έκανε διάσημη πριν από είκοσι χρόνια. Τότε, όμως, ερμήνευε το ρόλο της Sigrid, μιας ελκυστικής νέας κοπέλας που σαγηνεύει και τελικά οδηγεί στην αυτοκτονία το αφεντικό της, την Helena. Μόνο που τώρα θα πρέπει να υποδυθεί το ρόλο της μεγαλύτερης σε ηλικία Helena. Μαζί με την προσωπική της βοηθό (Kristen Stewart) αναχωρεί για να ξεκινήσει πρόβες στο Sils Maria, μια απομονωμένη περιοχή των Αλπεων. Για το ρόλο της Sigrid έχει επιλεγεί η Jo-Ann Ellis (Chloe Grace Moretz), μια νεαρή στάρλετ του Hollywood με έφεση στα σκάνδαλα. Η Maria πλέον βρίσκει τον εαυτό της ενώπιος ενωπίω με τη γοητευτική νεαρή γυναίκα που αποτελεί, στην ουσία, μια ανησυχητική αντανάκλαση του ίδιου της του εαυτού.

Το φαινόμενο στο οποίο αναφέρεται ο τίτλος της ταινίας είναι κάτι αναπότρεπτο. Θα συμβεί, όπως και να 'χει, νομοτελειακά, με τους δικούς του κανόνες. Το αυτό ισχύει και για την πάροδο του χρόνου ή για την αντικατάσταση μιας γενιάς από την επόμενη. Η ολοκληρωτική αδυναμία του ανθρώπου να ελέγξει και να χαλιναγωγήσει δυνάμεις που τον ξεπερνούν και να αποτρέψει το αναπόφευκτο αποτελεί το ένα (και πιο ενδιαφέρον) θεματικό σκέλος της νέας ταινίας του Olivier Assayas, που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να διανύει την πιο ώριμη περίοδο της καριέρας του. Το έτερο αφορά στην κινηματογραφική κουλτούρα της εποχής και είναι εκείνο που διαχειρίζεται λιγότερο επιτυχημένα ο Assayas, σατιρίζοντας επιφανειακά την μαζική παραγωγή και την επιρροή των νέων ιντερνετικών ηθών στον τρόπο που παρακολουθούμε σινεμά και προσεγγίζουμε τους ανθρώπους του.

Kατά τα άλλα το «Clouds Of Sils Maria» αντλεί την δραματικότητα του κυρίως από εξωκινηματογραφικούς παράγοντες, δηλαδή από τον συσχετισμό της δημόσιας περσόνας των δυο πρωταγωνιστριών με τις ηρωίδες που υποδύονται και χάνει την αναμέτρηση με τα κινηματογραφικά φαντάσματα του παρελθόντος. Είναι όμως κατασκευασμένο με μεράκι, όμορφο να το κοιτάζεις και διαθέτει δύο πρωταγωνίστριες, που βρίσκουν την αλήθεια των ρόλων τους και τους αποδίδουν με ειλικρίνεια και αυθεντικό συναίσθημα - έχεις πολύ καιρό να δεις την Binoche να παραδίδεται έτσι ολοκληρωτικά σε έναν χαρακτήρα και τα πάθη του.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14-05-2015  |  Διανομή: Weird Wave

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.