In Order Of Disappearance (Kraftidioten)

Με Σειρά Εξαφάνισης

Θρίλερ  |  Παραγωγή: 2014  |  Διάρκεια 116'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Hans Petter Moland

Πρωταγωνιστούν: Stellan Skarsgard, Kristofer Hivju, Bruno Ganz, Birgitte Hjort Sorensen, Jakob Oftebro

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Χειμώνας στη Νορβηγία. Ο εσωστρεφής και εργατικός Nils (Stellan Skarsgard) οδηγεί το εκχιονιστικό του διατηρώντας τους δρόμους καθαρούς και τα βουνά προσβάσιμα στo αφιλόξενο παγωμένο τοπίο, όπου ζει. Έχει μόλις ανακηρυχθεί ο πολίτης της χρονιάς για τον ζήλο του, όταν ενημερώνεται ότι ο γιος του πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης. Αρνείται όμως να αποδεχτεί την επίσημη εκδοχή του θανάτου του γιου του και ξεκινά μια μυστική έρευνα που τον οδηγεί στους δολοφόνους του παιδιού του. Μια σειρά από αναπάντεχα γεγονότα τον μετατρέπουν σε αδίστακτο ήρωα του υποκόσμου, ενώ η ταυτότητα του παραμένει άγνωστη. Μοναδικά όπλα του ο βαρύς εξοπλισμός και η τύχη του πρωτάρη.

Το σινεμά των αδερφών Coen είναι το προφανές σημείο αναφοράς του φιλμ του νορβηγού Hans Petter Moland - σκέψου πως ο νορβηγικός του τίτλος είναι Kraftidioten, που στα ελληνικά αποδίδεται ως "Πανηλίθιοι". Στις ταινίες των δαιμόνιων αδερφών το deadpan χιούμορ, το παράλογο, ο υπαρξισμός και η μελαγχολία για το αναπόφευκτο της ανθρώπινης μοίρας αποτελούν κομμάτια του ίδιου, ενιαίου, απόλυτα ομοιογενούς συνόλου με έναν τρόπο, που μπορεί σαφώς να περιγραφεί και να αναλυθεί, αλλά δεν μπορεί επακριβώς να εξηγηθεί - έτσι συμβαίνει πάντα με τα προϊόντα μιας ιδιοφυίας. Η ταινία του Moland δεν έχει αυτή την ομοιογένεια. Μοιράζεται όμως με το "κοενικό" σινεμά την ίδια αίσθηση του χιούμορ και την ίδια ευαισθησία(;) απέναντι στην ανθρώπινη φύση και στον (φυσικό, μεταφυσικό και τεχνητό) κόσμο που την περιβάλλει.

Και κάτι ακόμα. Το «In order of Disappearance» είναι μια ταινία για την Ευρώπη όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα. Ένα μέρος όπου άνθρωποι διαφορετικού πολιτισμού, ιδιοσυγκρασίας και πεποιθήσεων καλούνται να συνυπάρξουν και αναπόφευκτα θα συγκρουστούν, με τον βορρά και τον νότο να βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση και τις θεσμικές αρχές να αδυνατούν να εκτελέσουν χρέη διαιτητή. Κι αν στο τέλος ένας βόρειος κι ένας νότιος θα ταξιδέψουν μαζί αφήνοντας τα όπλα κατά μέρος, ο Moland θα ξεπαστρέψει "κοενικά" την εικόνα που συμβολίζει την ελπίδα, διαλύοντας ξεκαρδιστικά, μα και πικρά συνάμα, την ατμόσφαιρα μιας πρόσκαιρης αισιοδοξίας. Η κατάληξη, βλέπεις, είναι αναπόφευκτη. Τουλάχιστον ας το διασκεδάσουμε στο μεταξύ.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 02-04-2015  |  Διανομή: Feelgood Entertainment

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.