Fantastic 4

Fantastic 4

Περιπέτεια  |  Παραγωγή: 2015  |  Διάρκεια 100'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Josh Trank

Πρωταγωνιστούν: Miles Teller, Kate Mara, Michael B. Jordan, Jamie Bell, Toby Kebbell

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Μια ετερόκλητη ομάδα νεαρών ιδιοφυϊών κατορθώνει να κατασκευάσει μία μηχανή ικανή να μεταφέρει οργανική ύλη σε μια παράλληλη διάσταση. Όταν, μετά από μια επιτυχημένη δοκιμή, μαθαίνουν πως δε θα έχουν την δυνατότητα να είναι οι πρώτοι άνθρωποι που θα χρησιμοποιήσουν την εφεύρεσή τους, αποφασίζουν να "ταξιδέψουν" στην άλλη διάσταση στα κρυφά. Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίσσονται κατ' ευχήν και οι συνέπειες είναι σοκαριστικές: τα σώματά τους μεταλλάσσονται και αποκτούν μοναδικές, υπερφυσικές δυνάμεις. Οι τέσσερις ήρωες (Miles Teller, Kate Mara, Michael B. Jordan, και Jamie Bell) θα πρέπει να μάθουν να χειρίζονται τις υπερδυνάμεις τους για να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή, αλλά και για να αντιμετωπίσουν την θανάσιμη απειλή ενός πρώην συμμάχου τους ως οι "Fantastic Four".

Aν έπεσε το μάτι σου σε κάποια από τις δεκάδες συνεντεύξεις του υποσχόμενου Josh Trank («Chronicle») σχετικά με την πρώτη του υπερπαραγωγή, θα παρατήρησες ότι αναφέρεται συνεχώς στον Cronenberg και το body horror του, ως σημείο αναφοράς για την δική του ανάγνωση πάνω στο δημοφιλές κόμικ του Stan Lee. Στο σινεμά του Cronenberg η μεταμόρφωση πυροδοτείται μεν από παράγοντες εξωγενείς, αλλά πηγάζει από εσωτερικούς, από το ένστικτο και τις ορμές του ήρωα. Παρότι ο Josh Trank δαπανά σημαντικό χρόνο, για να μας συστήσει τους χαρακτήρες, στη συνέχεια, όταν έρχεται η μεταμόρφωση, ουδεμία σχέση έχει με τα χαρακτηριστικά τους και τον εσωτερικό τους κόσμο. Πού είναι λοιπόν ο Cronenberg στο εγχείρημα;

Ακόμα όμως και αν αφήσεις στην άκρη τις δηλώσεις του δημιουργού και τις προσδοκίες, που ο ίδιος γέννησε με τα λεγόμενα του, η δημιουργία του δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να την εκτιμήσεις. Πρόκειται για ένα εξόχως συμβατικό origin story, αδικαιολόγητα ράθυμο, στηριγμένο σε ένα σενάριο που μπερδεύει την βαρύτητα και την ουσία με τα στιχάκια ημερολογίου και τα γνωμικά και γυρισμένο από έναν σκηνοθέτη, ο οποίος φαίνεται να μην έχει την επικότητα στο αίμα του και προσπαθεί να καλύψει αυτή του την αδυναμία μέσω των οπτικών εφέ.

Του πιστώνεις μικρές, ευχάριστες πινελιές, όπως η "μπιμουβάδικη" σκληρότητα της επίθεσης του δόκτωρoς Doom και η ψηφιακή σκηνογραφία της άλλης διάστασης, που παραπέμπει σε sci-fi των 50's, αλλά σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια ανιαρή ταινία, που δεν μιλάει για απολύτως τίποτα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 06-08-2015  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.