Venus In Fur

Η Αφροδίτη Με Τη Γούνα

Δραματική  |  Παραγωγή: 2013  |  Διάρκεια 96'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Roman Polanski

Πρωταγωνιστούν: Emmanuelle Seigner, Mathieu Amalric,

Κριτική: Μαρίνα Καπουκρανίδου

Καταφθάνοντας πολύ αργοπορημένη εν μέσω καταιγίδας σε ένα σκοτεινό θέατρο και βρεγμένη ως το κόκαλο, η φαινομενικά δεύτερη και αφελής Vanda (Emmanuelle Seigner) δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από αυτό που έχει ο Thomas Novachek (Mathieu Amalric) στο μυαλό του για πρωταγωνίστρια του θεατρικού έργου "Venus In Fur" του Αυστριακού Leopold von Sacher-Masoch, που ετοιμάζεται να ανεβάσει. Παρ' όλα αυτά, η Vanda πασχίζει να πείσει τον συγγραφέα να της επιτρέψει παρά την καθυστέρησή της να περάσει από οντισιόν για το ρόλο της συνονόματης ηρωίδας του έργου, της Vanda von Dunayev. Προς έκπληξη του Thomas, η εκ πρώτης όψεως ακατέργαστη ηθοποιός ερμηνεύει θαυμάσια το χαρακτήρα της ηρωίδας και εξασκεί επάνω του μια γοητεία που τον συνεπαίρνει.

Ντυμένη μουσικά από τον Alexandre Desplat, που δίνει μια εσάνς Ελλάδας, η ταινία του Roman Polanski είναι άλλο ένα δείγμα της εκκεντρικής δουλειάς του σκηνοθέτη. Στημένο μέσα σε ένα ατμοσφαιρικό, σχεδόν κλειστοφοβικό θέατρο και με την καταιγίδα να μαίνεται απ' έξω, το φιλμ είναι απολαυστικό, οι διάλογοι μεταξύ της Vanda και του Thomas ζωντανοί, γεμάτοι ένταση και με ξεκάθαρη ροπή προς τα σεξουαλικά εγκεφαλικά παιχνίδια. Οι πρωταγωνιστές σχεδόν απορροφούν ο ένας το χαρακτήρα του άλλου όσο προχωρά το έργο και στα μισά της ταινίας ο θεατής έχει μπερδευτεί ως προς το ποιος από τους δύο είναι ο ισχυρός και ποιος ο ανίσχυρος, ποιος υποτάσσει και ποιος υποτάσσεται.

Ο Thomas, που στην αρχή αγγίζει τα όρια του μισογυνισμού, βρίσκει τη "νέμεσή" του στο πρόσωπο της Vanda, η οποία τον ξεγυμνώνει, τον αποκαλύπτει -ακόμη και στα ίδια του τα μάτια- και τον φέρνει αντιμέτωπο με τις πιο μύχιες σκέψεις και επιθυμίες του. Η σαγήνη που εξασκεί πάνω του η Vanda γίνεται εμμονή και αναρωτιόμαστε αν και κατά πόσο ο ίδιος ο Roman Polanski αντικατοπτρίζεται στο χαρακτήρα του Τhomas, ιδίως αφού ο ηθοποιός που τον ενσαρκώνει, ο Mathieu Amalric, φέρνει κάπως σε μια νεαρή εκδοχή του ίδιου του Polanski!

Το «Venus In Fur» είναι η προσαρμογή του θεατρικού έργου του David Ives για τη μεγάλη οθόνη και το καστ περιορίζεται στους δύο πρωταγωνιστές, που σηκώνουν το βάρος όλου του έργου στις πλάτες τους. Σίγουρα δεν είναι ένα mainstream φιλμ που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, αλλά και πότε ήταν mainstream ο Roman Polanski για να γίνει τώρα;

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14-11-2013  |  Διανομή: Seven Films

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.