Before Midnight

Πριν Τα Μεσάνυχτα

Δραματική  |  Παραγωγή: 2013  |  Διάρκεια 109'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Richard Linklater

Πρωταγωνιστούν: Ethan Hawke, Julie Delpy, Ξένια Καλογεροπούλου, Ariane Labed, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη

Κριτική: Μαριάννα Ράντου

Ο αμερικανός Jesse (Ethan Hawke) και η παριζιάνα Celine (Julie Delpy) γνωρίστηκαν πριν από δεκαοκτώ χρόνια σ' ένα τρένο. Έπιασαν συζήτηση, γοητεύτηκαν ο ένας από τον άλλον κι αποφάσισαν να κατεβούν από το τρένο μαζί, με αποτέλεσμα να περάσουν μια αξέχαστη νύχτα στη Βιέννη. Εννέα χρόνια αργότερα, ο Jesse, παντρεμένος συγγραφέας πια, θα επιστρέψει στην Ευρώπη για να παρουσιάσει το τελευταίο βιβλίο του που είναι εμπνευσμένο από εκείνη τη μαγική νύχτα που πέρασε με τη Celine στη Βιέννη. Στην παρουσίαση του βιβλίου στο Παρίσι, η Celine θα τον αναζητήσει και θα καταλήξουν να περνούν ένα ακόμα υπέροχο απόγευμα μαζί, συνειδητοποιώντας ότι, τόσα χρόνια μετά, "η μαγεία της στιγμής" δεν έχει περάσει και πως ίσως θα έπρεπε να δώσουν σ' αυτόν τον έρωτα μια ευκαιρία. Εννέα χρόνια αργότερα, είναι ακόμα μαζί και περνούν τις έξι εβδομάδες διακοπών τους στη Μεσσηνία με τις δυο μικρές δίδυμες κόρες τους, χωρίς πια να έχουν το χρόνο να τους πιέζει. Η κινηματογραφική μαγεία είναι άραγε ακόμα εκεί ή έχει δώσει τη θέση της στην αφόρητη καθημερινότητα;

Είτε κανείς έχει δει και αγαπήσει τις πρώτες δύο ταινίες της άτυπης 'τριλογίας', «Before Sunrise» και «Before Sunset» (οπότε και η προβολή του «Before Midnight» θα αποτελεί κάτι σαν ιεροτελεστία) είτε έρχεται για πρώτη φορά σε κινηματογραφική επαφή με τον Jesse και τη Celine (οπότε το προαναφερθέν ιστορικό δεν του είναι κινηματογραφικά γνώριμο), παρακολουθώντας το «Before Midnight» δεν θα έχει την αίσθηση ότι βλέπει μια κινηματογραφική ταινία, αλλά πως παρακολουθεί στιγμές από τη ζωή δυο ανθρώπων που θα μπορούσαν να είναι φίλοι του. Οι συζητήσεις, οι ανησυχίες, τα συναισθήματα, οι εντάσεις, οι τσακωμοί, κάθε στιγμή από τη ζωή αυτού του ζευγαριού έχει κάτι το απροσδιόριστα γνώριμο. Κάτι που μοιάζει πιο πολύ αληθινό, παρά κινηματογραφικό. Γι' αυτό το λόγο και ο ρομαντισμός του «Before Midnight» δεν είναι εύκολος, ούτε εύπεπτος. Ώρες-ώρες δεν μοιάζει καν ρομαντικός.

Κι όμως, τα δυο ερωτευμένα φοιτητόπουλα που δεν μπορούσαν να αποχωριστούν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βιέννης, οι δυο χαμένοι εραστές που δεν μπορούσαν να πάρουν ο ένας τα μάτια από τον άλλον εννιά χρόνια μετά στο Παρίσι, είναι ακόμα εκεί, παρόντες, ακόμα και στους πιο σκληρούς, σχεδόν ανθρωποφαγικούς τσακωμούς του ζευγαριού. Η αγάπη τους είναι εκεί, παρούσα, ακόμα και όταν αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες την φθείρουν, την τσαλακώνουν και την απαξιώνουν. Είναι εκεί, όσο ο Jesse είναι διατεθειμένος να φτιάχνει ταξίδια στο χρόνο και η Celine βρίσκει τη διάθεση να τον ακολουθεί. Και παραμένει εκεί, όσο ο Richard Linklater επιλέγει να κινηματογραφεί στιγμές από τη ζωή ενός ζευγαριού που αποδεικνύει ότι ρομαντισμός είναι να αντέχεις τη φθορά του χρόνου, της ρουτίνας και της καθημερινότητας.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 13-06-2013  |  Διανομή: Feelgood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.