Hannah Arendt

Hannah Arendt

Δραματική  |  Παραγωγή: 2012  |  Διάρκεια 113'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Margarethe von Trotta

Πρωταγωνιστούν: Barbara Sukowa, Axel Milberg, Janet McTeer, Julia Jentsch, Ulrich Noethen

Κείμενο: Θανάσης Γεντίμης

Η Hannah Arendt γεννήθηκε το 1906 και ήταν εξέχουσα Γερμανίδα πολιτική επιστήμονας και φιλόσοφος, που έγινε ιδιαίτερα γνωστή όταν το 1961 στάλθηκε στην Ιερουσαλήμ ως ανταποκρίτρια του περιοδικού New Yorker. Συγκεκριμένα επέστρεψε στα "πάτρια εδάφη" για να καλύψει δημοσιογραφικά τη δίκη του Adolf Eichmann, του ανθρώπου που θεωρείται αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος. Τα κείμενά της γύρω από τη δίκη συζητήθηκαν, προκάλεσαν και τελικά έμειναν στην ιστορία, κείμενα στα οποία η Arendt για πρώτη φορά εισήγαγε την έννοια της "κοινοτοπίας του κακού". Η προσπάθειά της να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσαν τα εγκλήματα του ναζισμού, αλλά και η έντονη θέλησή της να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα της προσωπικής ηθικής ευθύνης σε καταστάσεις που η ανθρώπινη ζωή χάνει την αξία της, είχε ως αποτέλεσμα το βιβλίο σταθμό "Ο Αϊχμαν στην Ιερουσαλήμ - Η κοινοτοπία του κακού".

Η γερμανίδα Margarethe Von Trotta μεταφέρει σε ένα πολιτικό, φιλοσοφικό αλλά και ανθρωποκεντρικό βιογραφικό φιλμ τη ζωή και το έργο της Hannah Arendt. Η σκηνοθέτης έχει άλλωστε εμπειρία στις βιογραφικές ταινίες, καθώς έχει μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τις ζωές της Rosa Luxemburg (1986) και της Hildegard von Bingen (2009).

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 16-05-2013  |  Διανομή: Strada Films

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.