Κατερίνα Γώγου, Για Την Αποκατάσταση Του Μαύρου

Κατερινα Γωγου, Για Την Αποκατασταση Του Μαυρου

Ντοκιμαντέρ  |  Παραγωγή: 2012  |  Διάρκεια 67'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Αντώνης Μποσκοΐτης

Πρωταγωνιστούν: Λουκία Μιχαλοπούλου,

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Η ιστορία της πολυτάλαντης και ασυμβίβαστης ποιήτριας και ηθοποιού Κατερίνας Γώγου, επιστρέφει εκεί όπου την πρωτογνώρισε το ευρύ κοινό, στη μεγάλη οθόνη, καθώς συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια από τον θάνατό της. Το παρών στην "αποκατάσταση" των άγνωστων πτυχών της ζωής της, όπως ίσως υπονοεί και ο παρμένος από δικό της στίχο τίτλος του ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη, δίνουν ορισμένοι από όσους διασταύρωσαν τους δρόμους τους με τον δικό της, στην τέχνη, στους κοινωνικούς αγώνες, στη ζωή. Ο για ένα διάστημα σύντροφός της Γιώργος Κορδέλας, ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, η Εύα Κουμαριανού, ο σκηνοθέτης Ανδρέας Θωμόπουλος, οι ηθοποιοί Αντώνης Καφετζόπουλος, Όλια Λαζαρίδου και Νίκος Καλογερόπουλος, η Λένα Πλάτωνος, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Μαρία Λαγγουρέλη και άλλοι, μιλούν στην κάμερα του Μποσκοΐτη για τη δική τους ματιά πάνω σε μία γυναίκα, η δράση της οποίας έβαζε πάντοτε σε πρώτο πλάνο εκείνους που η κοινωνία έθετε στο περιθώριο.

Στην ταινία του με τίτλο «Κατερίνα Γώγου, Για Την Αποκατάσταση Του Μαύρου», ο Μποσκοΐτης συνδυάζει αποκλειστικά σε ασπρόμαυρο κάδρο, αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις φίλων και συνεργατών της Γώγου, μαζί με δραματοποιημένα σκετς εμπνευσμένα από τη ζωή της (πρωταγωνιστεί η Λουκία Μιχαλοπούλου) καθώς και γνωστά, μελοποιημένα ποιήματά της. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί ως επί το πλείστον μία χρονολογική σειρά, ξεκινώντας από τα νεανικά της χρόνια και τα πρώτα βήματα στο λεγόμενο "παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο", για να περάσει στα χρόνια της μεταπολίτευσης, τη στροφή της στην ποίηση, την ακαταπόνητη κοινωνική και πολιτική της δράση, προτού φτάσει στο πρόωρο τέλος που η ίδια όρισε είκοσι χρόνια πριν, στις 3 Οκτωβρίου 1993, σε ηλικία 53 ετών.

Η χρήση του πλούσιου και σε ορισμένες περιπτώσεις ανέκδοτου αρχειακού υλικού, "προστατεύει" τον θεατή από την υπερέκθεση στα αναρίθμητα talking heads, παρόλο που καταλήγει να επιστρατεύεται καταχρηστικά η αντιπαραβολή κωμικών στιγμιότυπων από τις ταινίες της Γώγου με τις πιο "σκοτεινές" στιγμές της. Το πάθος όσων συμπορεύτηκαν με εκείνη και μίλησαν στην κάμερα του Μποσκοΐτη, τροφοδοτούν την ταινία με μία συναισθηματική ένταση, η οποία προσπαθεί να εξισορροπήσει τη μελαγχολική αμηχανία τους μπροστά στη σιωπηρή συνειδητοποίηση της ηχηρής απουσίας της Γώγου από το ζοφερό παρόν, τόσο στο επίπεδο του πραγματικού, όσο κυρίως του συμβολικού. Ξεχωριστή μνεία αξίζει στο Νίκο Καλογερόπουλο, ο οποίος απαγγέλει ποιήματα που ο ίδιος έγραψε για εκείνη, καθώς επίσης στην καθηλωτική, unplugged και on camera ερμηνεία του Λόλεκ στο μελοποιημένο "Ασπρη Είναι". Αντιθέτως, δε μπορούμε να πούμε ότι προσφέρει κάτι στο όλο εγχείρημα η ιδέα των ιδιαίτερα φορμαλιστικών σκετς και κυρίως η υπερβολική ερμηνεία της Μιχαλοπούλου.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 07-03-2013  |  Διανομή: Ανεξάρτητη

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.