Marley

Marley

Ντοκιμαντέρ  |  Παραγωγή: 2012  |  Διάρκεια 144'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Kevin Macdonald

Πρωταγωνιστούν: Bob Marley, Ziggy Marley, Jimmy Cliff, Rita Marley, Lee 'Scratch' Perry

Κριτική: Πέτρος Καλογεράς

Bob Marley. Ένας καλλιτέχνης που βρίσκει πιστούς σε όλα τα είδη κοινού, ένας ηγέτης της πνευματικής μουσικής, ο άνθρωπος που μάζεψε στο αεροδρόμιο περισσότερο κόσμο από το Μεσσία των Ρασταφάρι. Η ζωή του ξεκίνησε σε ένα χωριό, συνέχισε στο γκέτο της πρωτεύουσας και εκτοξεύτηκε σε όλο τον κόσμο. Η μουσική του, αλλά και ο τρόπος ζωής του, ενέπνευσε εκατομμύρια κόσμου και συνεχίζει να το κάνει ακόμα και σήμερα, 31 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Το ντοκιμαντέρ του Kevin Macdonald μας δείχνει τους βασικούς άξονες της ζωής του και της φιλοσοφίας του, χωρίς να τον εξιδανικεύει απόλυτα, πράγμα που σε βοηθά να καταλάβεις πως οι ιδιορρυθμίες ενός καλλιτέχνη δεν είναι τίποτα μπροστά στο όραμά του για ένα καλύτερο κόσμο. Ο Bob Marley είχε όραμα, αν και, κατά την προσωπική μου άποψη, λίγο περιορισμένο κάτω από τα φτερά του Τζα. Βέβαια, δεν μπορεί κανένας να του πάρει, να του κλέψει το αυτονόητο για ένα μουσικό: το ότι έδωσε την ψυχή του πάνω στην σκηνή...

Στα 31 χρόνια που μεσολάβησαν από τον θανάτό του είναι φυσικό να έχουμε ακούσει χιλιάδες πράγματα για τη ζωή του, άλλα αληθινά και άλλα υπερβολικά. Μια ακόμα αναδίπλωση της ιστορίας του δεν θα μπορούσε να μας δώσει πολλές πληροφορίες τις οποίες ήδη δεν γνωρίζουμε. Το κενό όμως που άφησε μέσα από τον περίεργο τρόπο του θανάτου του είναι δυσαναπλήρωτο και πάντα θα αντιπροσωπεύει την ελπίδα, ειδικότερα σε χαλεπούς καιρούς όπως αυτοί που ζούμε. Κι αν δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να διδαχτούμε από την πίστη του στον Τζα και τον τρόπο ζωής του, ας διδαχτούμε από το πάθος του για δημιουργία, για μουσική και για μια επικοινωνία τόσο ξένη για όλους μας.

Στο ντοκιμαντέρ «Marley», το χρονικό της ζωής του καλλιτέχνη εξιστορείται κυρίως μέσω των ανθρώπων που τον γνώρισαν και, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, έγιναν κοινωνοί του έργου του. Ορισμένες φορές σου δίνει την αίσθηση πως βιάζεται, μέσα από τον ενθουσιασμό των δημιουργών, να τα πει όλα γρήγορα και να φτάσει σε γεγονότα που εκείνοι θεωρούν πως έχουν μεγαλύτερη σημασία. Όμως παρόλη την αφηγηματική του ανισότητα, έχει την ευχέρεια να καυχιέται πως δεν επιλέγει τις πληροφορίες που θα σου δώσει, ασχέτως αν αυτές είναι μακρόσυρτες ή σε μορφή πολυβόλου. Οποιαδήποτε πληροφορία θέλετε για το Marley θα τη βρείτε σίγουρα στο ντοκιμαντέρ του Kevin Macdonald. Μαζί με πολλή και εξαιρετική μουσική, αλλά και εικόνες από την Τζαμάικα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο κλπ. Υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι πως είσαι κι εσύ μέλος αυτής της παρέας που ταξίδευε με το λεωφορείο, που έπαιζε ποδόσφαιρο και ζούσε για να παράγει ήχους.

Η αίσθηση ελευθερίας, επαναστατικότητας και αγάπης που σου δίνει η μουσική του Bob Marley είναι αξεπέραστη. Ποιος ξεχνάει πως αυτή η μουσική έδωσε ενδιαφέρον στο μέτριο «I Am Legend» και έτρεφε τον ήρωα με ελπίδα; Don't worry about a thing, 'Cause every little thing gonna be all right...

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 13-12-2012  |  Διανομή: Oxytocinema  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.