Teddy Bear

Teddy Bear

Δραματική  |  Παραγωγή: 2012  |  Διάρκεια 92'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Mads Matthiesen

Πρωταγωνιστούν: Kim Kold, David Winters, Elsebeth Steentoft, Lamaiporn Hougaard, Barbara Zatler

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

O Dennis (Kim Kold), είναι ένας 38χρονος μποντιμπιλντεράς που άγεται και φέρεται από τις βουλές της αυταρχικής μητέρας του (Elsebeth Steentoft), την οποία και έχει (προφανώς) γηροκομήσει. Καθώς αδυνατεί να συνάψει οποιαδήποτε σχέση με το άλλο φύλο, καταφεύγει στη "μαγική" λύση της Ταϊλάνδης, την οποία του σερβίρει ένας εξίσου μοναχικός συγγενής. Το κρυφό από τη μητέρα ταξίδι του Dennis εκεί θα αποτελέσει το πρώτο, μαρτυρικό βήμα προς την ενηλικίωση.

Τρεις είναι οι κύριοι άξονες της ταινίας του Matthiesen. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη λεπτομερή σκιαγράφηση των χαρακτήρων του Dennis και της μητέρας του. Το δεύτερο αφορά στην αποτύπωση της δυναμικής της βαθιά εξαρτητικής και αρρωστημένης μεταξύ τους σχέσης, η οποία ευθύνεται για τον ευνουχισμένο ψυχισμό του ήρωα. Ο τρίτος άξονας πάλι, είναι εκείνος που πηγαίνει την ιστορία ένα βήμα παραπέρα. Πρόκειται για την κοινωνική απομόνωση που οι μοναχικοί Δυτικοί πασχίζουν να "θεραπεύσουν" με σεξοτουρισμό σε "εξωτικούς" προορισμούς, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να υπερκεράσουν το απροσπέλαστο τείχος της μοναξιάς τους. Σε αυτό το περιβάλλον, ο αγαθός γίγαντας του Matthiesen μοιάζει και πάλι πελαγωμένος, επιμένοντας να προτάσσει το φιμωμένο ρομαντισμό του απέναντι στις τυποποιημένες σαρκικές υπηρεσίες που ούτε ξέρει να διαχειριστεί, ούτε μπορούν να τον βγάλουν από το βρακί που τον έχει χώσει βαθιά η καλή του η μανούλα. Μία μανούλα που θαρρείς πως ξεπήδησε από κάποιο χαμένο prequel του «Psycho» (Ψυχώ).

Το «Teddy Bear» είναι μία ταινία που θεματικά θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί μεσογειακή και γιατί όχι ελληνική. Υφολογικά, ωστόσο, υπηρετεί με ευλάβεια τη σκανδιναβική σχολή, από τη σκηνοθεσία και τη φωτογραφία μέχρι τις ερμηνείες που μοιάζει αδύνατο να προσπεράσεις. Εναποτίθεται ωστόσο στο θεατή κατά πόσο θα καταφέρει να απαγκιστρωθεί από το συχνά χειμαρρώδες συναίσθημα που του προκαλεί το «Teddy Bear», προκειμένου να επιχειρήσει μία πιο αποστασιοποιημένη, ενδελεχή ματιά στο σύμπαν του Matthiesen, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα για δεύτερες σκέψεις.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 13-12-2012  |  Διανομή: Strada Films

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.