Exit Through Τhe Gift Shop

Banksy: Τέχνη Στο Δρόμο

Ντοκιμαντέρ  |  Παραγωγή: 2012  |  Διάρκεια 87'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Banksy

Πρωταγωνιστούν: Banksy, Space Invader, Mr. Brainwash ,

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο Thierry είναι ένας ιδιόρρυθμος Γάλλος, ιδιοκτήτης καταστήματος στο L.A., που έχει εμμονή να καταγράφει τα πάντα με κάμερα. Γρήγορα εντυπωσιάζεται από τη street art και τους καλλιτέχνες της, ξεκινώντας ένα πολυετές ταξίδι ανά τον κόσμο ακολουθώντας τους. Η underground τέχνη όπου γεμίζει τους τοίχους παγκοσμίως με ζωγραφιές αλλά κυνηγιέται από τις Αρχές ως πράξη βανδαλισμού, καταγράφεται μετά μανίας από τον Thierry. Μαζεύει ατελείωτες ώρες υλικού με τα έργα και τους διασημότερους δημιουργούς της street art, όμως οι κασέτες του μένουν ανεκμετάλλευτες, αφού ο Γάλλος δε δείχνει να έχει σκοπό να τις αξιοποιήσει.

Εκεί κάπου εντάσσεται κάπως απρόσμενα κι ο Banksy στο κόλπο, πιθανότατα ο κορυφαίος εκπρόσωπος της street art, η ταυτότητα του οποίου παραμένει ακόμα και σήμερα άγνωστη. Γιατί είναι ο άνθρωπος που εν τέλει βρίσκει τον τρόπο να αξιοποιήσει το αμοντάριστο υλικό του Thierry, δίνοντάς μας το «Exit Though The Gift Shop».

Παρότι ως σκηνοθέτης δηλώνεται ο Banksy, αντιλαμβάνεστε πως τα πράγματα στο δημιουργικό κομμάτι της ταινίας είναι κάπως συγκεχυμένα. Ανάλογα δυσδιάκριτα είναι άλλωστε και τα όρια ανάμεσα στον αρχικό underground χαρακτήρα μίας τέχνης, μέχρι τη στιγμή που θα στηθούν μουράτες εκθέσεις με έργα graffiti όπου οι δημιουργοί τους θα βγάζουν χιλιάδες ευρώ από την πώληση κάθε έργου και οι ματσωμένοι καταναλωτές - a.k.a. συλλέκτες - έργων τέχνης θα σκοτώνονται για να βάλουν έστω κι ένα κομμάτι στο σαλόνι τους. Γιατί η διαφορά, τελικά, ανάμεσα στο έργο που τοιχοκολλείται με το ένα μάτι στη γωνία υπό το φόβο πεσίματος των μπάτσων και την καλλιτεχνία που ανάγεται σε υπέρτατο pop φαινόμενο, αποδεικνύεται δραματικά μικρότερη από όση αρχικά φαίνεται.

Μήπως τελικά παράνομο είναι οτιδήποτε καινούργιο δεν έχει ακόμα βρει τον τρόπο να μετουσιωθεί σε μηχανή παραγωγής χρήματος; Και σε τελική ανάλυση, τι ορίζει την τέχνη; Πέραν από τη σπάνια καταγραφή αυτής της τέχνης (εντός ή εκτός εισαγωγικών, διαλέγετε και παίρνετε) που έχει την ευφάνταστη διαμαρτυρία και τη σάτιρα στο αίμα της, το «Exit Through The Gift Shop» (του Banksy, του Thierry ή και των δύο, λίγη σημασία έχει) κυοφορεί στα σπλάχνα του τον ορισμό της ειρωνείας. Τρανή απόδειξη ότι μέχρι το πέρας του θεότρελου αυτού ντοκιμαντέρ, ο παλαβιάρης και αμετανόητο ψώνιο Thierry έχει γίνει ο ίδιος πρώτη μούρη street αρτίστας ως Mr. Brainwash, με τις πλάτες άλλων φυσικά, έχοντας μαζέψει όλο το χρήμα της οικουμένης. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από το αν πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για τον Banksy, την street art γενικότερα, τον ίδιο τον Thierry ή για όλα τα παραπάνω, τούτο το ούτως ή άλλως άναρχο, θεότρελο μα πάνω απ' όλα μοναδικά απολαυστικό δημιούργημα που κατάφερε να φτάσει μέχρι τα Oscar, απαγορεύεται να το αγνοήσετε, ακόμα κι αν δεν έχετε ιδέα για το τι εστί graffiti.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-11-2012  |  Διανομή: Videorama  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.