V/H/S

VHS

Τρόμου  |  Παραγωγή: 2012  |  Διάρκεια 116'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Matt Bettinelli-Olpin, David Bruckner, Tyler Gillett κ.α.

Πρωταγωνιστούν: Calvin Reeder, Lane Hughes, Adam Wingard, Hannah Fierman, Mike Donlan

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Μία συμμορία βανδάλων που συνηθίζει να βιντεοσκοπεί τα "κατορθώματά" της, αναλαμβάνει για λογαριασμό ενός αγνώστου να εισβάλει σε ένα σπίτι και να βρει μία βιντεοκασέτα. Παρότι εκεί τα μέλη της συμμορίας βρίσκουν πολλές κασέτες, ο "εργοδότης" τους έχει διαβεβαιώσει πως δε θα δυσκολευτούν να εντοπίσουν τη ζητούμενη. Οι εκπλήξεις ξεκινούν με το που φτάνουν στο σπίτι, όμως όλα θα πάρουν μοιραία τροπή όταν ξεκινήσουν το τσεκάρισμα και πατήσουν το play...

Μία ομάδα νεαρών κινηματογραφιστών οι οποίοι ειδικεύονται στο είδος του horror (Adam Wingard, David Bruckner, Ti West, Glenn McQuaid, Joe Swanberg και το σκηνοθετικό κουαρτέτο που είναι γνωστό ως Radio Silence) αποφάσισαν να συνθέσουν μία ανθολογία από ιστορίες τρόμου, τόσο μεταφυσικού όσο και ρεαλιστικού, παρουσιάζοντάς την ως μία μεγάλου μήκους ταινία υπό τον τίτλο «V/H/S». Οι έξι συνολικά ιστορίες που σκηνοθετούν, υπηρετούν πιστά τη λογική του found footage υλικού, καθώς οι ήρωες της κεντρικής ιστορίας καταγράφουν την εισβολή στο σπίτι και αρχίζουν να τσεκάρουν μία στοίβα από κασέτες όπου όλες περιέχουν κάποιο τρομακτικό ερασιτεχνικό βίντεο. Η αρχική ιδέα για το «V/H/S» είναι αρκετά πιασάρικη, ειδικά σε μία εποχή όπου η found footage αισθητική γνωρίζει μεγάλη πέραση (βλ. «[REC]», «Cloverfield», «Paranormal Activity»). Παρότι από άποψη πρωτοτυπίας οι επιμέρους ιστορίες δεν σκίζουν και τα twists δεν αποδεικνύονται πάντοτε αναπάντεχα, η ατμόσφαιρα που δημιουργούν είναι ως επί το πλείστον απειλητική, γεγονός που υποχρεώνει συχνά πυκνά τον θεατή να στριμωχτεί στην άβολη θέση που κάθε οπαδός του horror λατρεύει να βρίσκεται. Ωστόσο, το σημείο όπου αποτυγχάνουν οι δημιουργοί της ταινίας είναι να συνδέσουν, έστω και υποτυπωδώς, αυτές τις διαφορετικές ιστορίες τρόμου, καθιστώντας το «V/H/S» μία καλοδεχούμενη συρραφή από μικρού μήκους φιλμ. Ίσως βέβαια να αδιαφορούσαν ευθύς εξαρχής για μία τέτοιου είδους διασύνδεση, όμως με δεδομένο ότι δεν αποδεικνύονται όλες οι ιστορίες εξίσου τρομακτικές, η απουσία ενός σεναριακού άξονα λειτουργεί περιοριστικά ως προς το όλο εγχείρημα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 11-10-2012  |  Διανομή: Filmboy Pictures  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.