Killer Joe

Killer Joe

Μυστηρίου  |  Παραγωγή: 2011  |  Διάρκεια 102'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: William Friedkin

Πρωταγωνιστούν: Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Juno Temple, Thomas Haden Church, Gina Gershon

Κριτική: Εύα Παραδείση

Ο μικροαπατεώνας -και όχι πολύ έξυπνος- Chris (Emile Hirsch) χρωστάει χρήματα σε έναν έμπορο ναρκωτικών ο οποίος του έχει δώσει μικρή διορία να ξεπληρώσει το χρέος του. Απελπισμένος απευθύνεται στον πατέρα του Ansel (Thomas Haden Church) ζητώντας βοήθεια. Εκείνος φυσικά δεν έχει το ποσό κι έτσι ο Chris του εξομολογείται το σχέδιό του: θα προσλάβουν τον Joe Cooper, έναν αστυνομικό που συμπληρώνει το εισόδημά του με άλλους τρόπους, για να σκοτώσει τη μητέρα του, ώστε να καρπωθούν τα χρήματα της ασφάλειας μέσω της αδελφής του Dottie (Juno Temple), η οποία είναι η μοναδική δικαιούχος. Ο Ansel συμφωνεί, στο κόλπο μπαίνει και η σύζυγός του Sharla (Gina Gerson) και το ραντεβού κανονίζεται. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα. Ο Joe θέλει την αμοιβή του προκαταβολικά. Εφόσον όμως δεν υπάρχει ρευστό, συμφωνεί να κρατήσει την Dottie ως "ενέχυρο". Βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του Tracy Letts (ο οποίος έχει γράψει και το σενάριο), το «Killer Joe» ξεκινάει με μια απειλητική καταιγίδα να μαίνεται, προάγγελος για τα σκοτεινή τροπή που πρόκειται να πάρει η υπόθεση πολύ σύντομα.

Από το σκηνοθέτη του «The Exorcist» (Ο Εξορκιστής) δεν περιμένεις τίποτα λιγότερο από μια ατμοσφαιρική, σφιχτοδεμένη ταινία, όμως καμία σύνοψη δεν μπορεί να σε προϊδεάσει γι' αυτό που πρόκειται να δεις. Βουτηγμένο στη βία και το μαύρο χιούμορ το «Killer Joe» ορίζει ξανά τι σημαίνει "white trailer trash" στον Αμερικάνικο Νότο και καταφέρνει με ένα αξιοθαύμαστο τρόπο να κρατάει τις ισορροπίες. Εκεί που το στομάχι σου αρχίζει να σφίγγεται από τη σκληρότητα των εικόνων, ξεσπάς στα γέλια, μετά επανέρχεσαι στο (σου)ρεαλιστικό σύμπαν των ηρώων και ο ρυθμός εναλλάσσεται χωρίς να γίνεται ποτέ κουραστικός.

Ο Friedkin, με κάμερα αντί για νυστέρι, αποδομεί πλήρως την οικογένεια και τους δεσμούς της, πετάει στη λάσπη το Αμερικάνικο όνειρο και κομματιάζει κάθε αίσθηση ευπρέπειας. Πέραν από τη σκηνοθετική μαεστρία, η ταινία βασίζεται στις θαρραλέες ερμηνείες όλου του καστ. Ειδικά ο Matthew Maconaughey σπάει σε χίλια κομμάτια την εικόνα του αξιαγάπητου ήρωα της ρομαντικής κομεντί μια και καλή, δίνοντας μια στιβαρή ερμηνεία και σχεδόν σε υπνωτίζει σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο. Φέτος είναι η χρονιά του και στο δικό μας βιβλίο έχει στο τσεπάκι μια υποψηφιότητα, αν όχι το ίδιο το χρυσό αγαλματάκι. Το «Killer Joe» πιθανότατα δεν θα τύχει ευρείας αποδοχής, αλλά σίγουρα ανταμείβει πλούσια τους θεατές που είναι έτοιμοι για κάτι διαφορετικό και πιο σκοτεινό.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 20-09-2012  |  Διανομή: Audiovisual  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.