Oz, The Great And Powerful

Oz, The Great And Powerful

Φαντασίας  |  Παραγωγή: 2013  |  Διάρκεια 130'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Sam Raimi

Πρωταγωνιστούν: Mila Kunis, Rachel Weisz, James Franco, Michelle Williams, Zach Braff

Κριτική: Γιάννης Βασιλείου

Όταν ο Oscar Diggs, ένας ασήμαντος ταχυδακτυλουργός τσίρκου αμφίβολης ηθικής, εκσφενδονίζεται μακριά από το σκονισμένο Κάνσας στη ζωηρή Χώρα του Οz, έναν θεαματικό κόσμο γεμάτο πολύχρωμους χαρακτήρες και ονειρικά σκηνικά, θα πιστέψει ότι πέτυχε το τζάκποτ. Εκεί φήμη και πλούτος είναι όλα δικά του. Μέχρι, βέβαια, να συναντήσει τρεις πανέμορφες και μυστηριώδεις μάγισσες, που δεν έχουν πεισθεί ότι είναι ο μεγάλος μάγος που όλοι περιμένουν. Καθώς μπλέκεται χωρίς να το θέλει στα επικών διαστάσεων προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χώρα του Oz και οι κάτοικοί της, ο Oscar πρέπει να ανακαλύψει ποιος είναι καλός και ποιος κακός πριν είναι πολύ αργά. Χρησιμοποιώντας τις ταχυδακτυλουργικές κατεργαριές του ? ακόμη και μια μικρή δόση μαγείας ? ο Oscar μεταμορφώνεται στον Oz, το Μεγάλο και Παντοδύναμο μάγο, αλλά και σε ένα καλύτερο άνθρωπο.

Μια από τις συνηθέστερες παιδικές σκέψεις (που κάποιοι από μας κάνουμε και ως ενήλικοι, αλλά μην το πείτε στον ψυχαναλυτή μας) είναι πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος, αν η μαγεία ήταν πραγματική. Δε θα ήταν φανταστικό αν υπήρχε ένας μάγος που να μπορούσε, για παράδειγμα, να κάνει τον άνθρωπο να πετάξει ή τα ζώα να μιλήσουν με ανθρώπινη λαλιά; Τέτοιος μάγος προφανώς δεν υπάρχει - αν υπήρχε η είδηση της ύπαρξης του θα είχε γίνει viral στα απανταχού social media.Υπάρχουν, όμως, άλλου τύπου μάγοι, που στα μέρη μου τους αποκαλούν κινηματογραφιστές. Που μπορούν να κάνουν το φανταστικό να μοιάζει με πραγματικό δια της μεθόδου της οφθαλμαπάτης. Που μπορούν για δύο ώρες να σε πείσουν ότι ο άνθρωπος πετά κι ότι τα ζώα μιλούν.

Σ' αυτούς είναι αφιερωμένη η νέα ταινία του Sam Raimi, ενός από τους "λιγοτραγουδισμένους" μάγους της 7ης τέχνης. Γιατί ο Oz, τον οποίον υποδύεται (ανέλπιστα επιτυχημένα) με χαριτωμένη "τσιρκολάνικη" υπερβολή ο James Franco, είναι ουσιαστικά ένας κινηματογραφιστής. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σπαραξικάρδιες ικεσίες της νεαρής, που παρακολουθεί εκστασιασμένη την παράσταση του, να της δώσει πίσω τα πόδια της. Δεν μπορεί να γιατρέψει τις αρρώστιες του σώματος. Μπορεί, όμως, έστω και πρόσκαιρα να καταπραΰνει τους πόνους της ψυχής. Και σε εκείνη την ευλογημένη περίπτωση, που το αποκύημα της τέχνης του αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές του θεατή, μπορεί ακόμα και να τους θεραπεύσει.

Πέραν όμως από τους κινηματογραφιστές, το «Oz, the Great and Powerful», ως prequel του πολυαγαπημένου «The Wizard of Oz» κι αφηγούμενο μια ιστορία της οποίας η ευγενική φιλοσοφία άντεξε στο πέρασμα του χρόνου, είναι μια ταινία αφιερωμένη στους νέους και στους νέους στην καρδιά. Αν είσαι τέτοιος, κόπιασε.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 07-03-2013  |  Διανομή: Feelgood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.