Beasts Of The Southern Wild

Τα Μυθικά Πλάσματα Του Νότου

Φαντασίας  |  Παραγωγή: 2012  |  Διάρκεια 93'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Benh Zeitlin

Πρωταγωνιστούν: Quvenzhane Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly, Lowell Landes, Pamela Harper

Κριτική: Μαριάννα Ράντου

Η εξάχρονη Hushpuppy ζει με τον αλκοολικό πατέρα της Wink στο αυτοσχέδιο σπίτι τους. Είναι η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα της μικρής της ζούγκλας: το βασίλειό της αποτελείται από ένα ακατάστατο και βρώμικο σπίτι, τη σαπιόβαρκα του πατέρα της και τους τριγύρω βάλτους. Υπήκοοί της, όλα τα πραγματικά και φανταστικά πλάσματα που την περιτριγυρίζουν: όταν θέλει να ηρεμήσει, ακούει τους χτύπους της καρδιάς τους. Όταν πρέπει να φάει, τα κυνηγάει και τα πιάνει με τα χέρια της. Κι όταν τρομάζει, τα βλέπει μπροστά της, ολοζώντανα, ακόμα και με μάτια κλειστά. Πραγματικά ή φανταστικά, όλα τα μαγικά πλάσματα του Νότου επικοινωνούν, με τον τρόπο τους, μαζί της. Η ελευθερία της είναι απεριόριστη, όπως και το θάρρος το θράσος της. Ταυτόχρονα όμως, η ατρόμητη Hushpuppy είναι μόνη, τρομαγμένη κι αποζητά την ανθρώπινη επαφή, ψάχνοντας συνειδητά και ασυνείδητα την απούσα μητέρα της και προσπαθώντας να εκμαιεύσει λίγη τρυφεράδα από τον σκληροτράχηλο, άρρωστο πατέρα της. Η ατρόμητη βασίλισσα της ζούγκλας στην πραγματικότητα φοβάται τη μοναξιά, τρέμει τους βάλτους, τις καταιγίδες που χτυπούν αλύπητα την περιοχή και τα άγρια ζώα της πραγματικότητας και της φαντασίας της.

Η Hushpuppy και ο Wink ζουν σε μια απομακρυσμένη, αποκομμένη περιοχή χαμένη κάπου σε μια λασπωμένη γωνιά της Louisiana. Το 'Bathtub' ('μπανιέρα'), όπως πολύ ταιριαστά ονομάζεται η περιοχή στην οποία ζουν, δεν είναι ακριβώς οικισμός, αλλά και ούτε ακριβώς βάλτος: οι λιγοστοί άνθρωποι που ζουν εκεί, μοιάζουν αναπόσπαστο μέρος αυτού του βαλτώδους οικοσυστήματος. Σαν να γεννήθηκαν κι αυτοί μες από τους βάλτους και να μεγάλωσαν μαζί με τα άγρια ζώα. Γι' αυτό, παρόλο που ο τρόπος ζωής τους σ' αυτό το ιδιόμορφο οικοσύστημα είναι σκληρός και τραχύς, με μηδενικές συνθήκες υγιεινής και ελάχιστη ασφάλεια, εκείνοι όχι μόνο τον θεωρούν αυτονόητο και τον απολαμβάνουν, αλλά και θα τον διεκδικήσουν λυσσαλέα όταν μια φυσική καταστροφή και η μετέπειτα έξωθεν παρέμβαση θα απειλήσει να τους διώξει.

To «Beasts Of The Southern Wild» είναι μια ταινία ξεχωριστή. Είναι σκληροτράχηλη και στενάχωρη σαν τον αλκοολικό και ξεροκέφαλο Wink, μα και τρυφερή και αισιόδοξη σαν την ατρόμητη Hushpuppy. Είναι βουτηγμένη στους βάλτους και τη βρωμιά του Μισισιπή, αλλά και φιλτραρισμένη στη χρυσόσκονη της αχαλίνωτης παιδικής φαντασίας. Μυρίζει θάνατο κι αρρώστια και πόνο, αλλά ταυτόχρονα σφύζει ανεξήγητα από ζωή. Και παρόλο που μοιάζει αποκομμένο από τους ανθρώπους, τελικά ξεχειλίζει από ανθρωπιά.

Ίσως είναι οι ερμηνείες της (υποψήφιας για Όσκαρ) Quvenzhane Wallis και του (επίσης εξαιρετικού) Dwight Henry, ίσως η υπέροχη μουσική επένδυση, ίσως είναι ο αφοπλιστικός τρόπος που η Hushpuppy μας αφηγείται την ιστορία της, ίσως είναι πως ακροβατεί περίτεχνα ανάμεσα στην πρόσφατη πραγματικότητα του τυφώνα Katrina και την άχρονη κινηματογραφική μυθοπλασία. Το βέβαιο είναι ότι ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Benh Zeitlin έχει πετύχει ένα μοναδικό κράμα, που η σκληρότητα, η αγριάδα κι η ασχήμια πηγαίνουν χέρι-χέρι με την τρυφερότητα, τη φαντασία και την ομορφιά. Ένα κράμα ιδιότυπο, που μοιάζει συγχρόνως ακατέργαστο αλλά και δουλεμένο στην εντέλεια. Ένα κράμα σίγουρα όχι εύπεπτο, μα που αφήνει μια γεύση πρωτόγνωρη, ανεξήγητη και αναμφίβολα μοναδική.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 07-02-2013  |  Διανομή: Seven Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.