Gangster Squad

Οι Διώκτες Του Εγκλήματος

Περιπέτεια  |  Παραγωγή: 2013  |  Διάρκεια 113'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ruben Fleischer

Πρωταγωνιστούν: Emma Stone, Ryan Gosling, Giovanni Ribisi, Sean Penn, Josh Brolin

Κριτική: Ιωάννα Αγγελίδου

Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του '40. Ο Mickey Cohen (Sean Penn), καταφέρνει με τις γροθιές του να ανέβει στην ιεραρχία της μαφίας του Λος Αντζελες και να γίνει επικεφαλής των παράνομων δραστηριοτήτων της περιοχής. Η πορνεία και τα ναρκωτικά είναι η ειδικότητά του, αλλά φιλοδοξεί μέσω μίας καινούργιας "δουλειάς" να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος ολόκληρης της Δυτικής Ακτής. Το μεγαλεπήβολο σχέδιό του απειλεί ο αδιάφθορος αστυνομικός John O'Mara (Josh Brolin) και η ομάδα του, οι οποίοι κηρύσσουν άτυπο πόλεμο εναντίον του. Ακολουθεί μια ανηλεής σύγκρουση με φόντο τη μεταπολεμική Αμερική.

Ο τρόπος που προσεγγίζει κανείς μια ταινία, όπως το «Gangster Squad», εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατηγορία στην οποία το κατατάσσει. Αν ιδωθεί από τη σκοπιά της γκανγκστερικής περιπέτειας με καθαρά ψυχαγωγικό χαρακτήρα, σε καμία περίπτωση δε στερείται αρετών: Αφθονες σκηνές δράσης, γρήγοροι ρυθμοί και μία πλειάδα γνωστών ηθοποιών που φαίνεται να το καταδιασκεδάζουν: από τους βετεράνους Sean Penn και Nick Nolte, μέχρι τους ανερχόμενους Ryan Gosling και Emma Stone. Ο σκηνοθέτης, Ruben Fleischer, γνωστός από το «Zombieland», εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις πρότερες σπουδές του ως ιστορικός και αναπαριστά άψογα το κλίμα της εποχής. Οι εικόνες που δημιουργεί πέρα από ιστορικά ενδιαφέρουσες είναι κι αισθητικά ελκυστικές, θυμίζοντας σε μεγάλο βαθμό graphic novel.

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν η ταινία προσπαθεί να πάρει στα σοβαρά τον εαυτό της, συγκρίνοντάς τον με νεο-νουάρ δημιουργίες τύπου «L.A. Confidential» και «The Untouchables». Δυστυχώς, ενταγμένη στα πλαίσια της εν λόγω κατηγορίας, είναι σαφές ότι χωλαίνει, τόσο απέναντι στα κλασικά φιλμ-νουάρ των οποίων το κλίμα προσπαθεί να μιμηθεί, όσο κι απέναντι στις προαναφερθείσες προκατόχους της. Το εντελώς προβλέψιμο σενάριο, σε συνδυασμό με την απουσία βάθους στους χαρακτήρες, αποδυναμώνουν το νουάρ στοιχείο, ενώ παράλληλα λείπει η αίσθηση της πρωτοτυπίας και της κινηματογραφικής ανανέωσης. Μικρή εξαίρεση ίσως αποτελούν κάποια έμμεσα -αν και κάπως επιφανειακά- σχόλια στη σημερινή πραγματικότητα, όπως ο παραλληλισμός μεταξύ του κυκλώματος πορνείας εκείνης της εποχής και του σημερινού trafficking. Αυτή η έλλειψη έμπνευσης αντικατοπτρίζεται στην άγονη αναπαραγωγή όλων των κλισέ του είδους, χωρίς αυτή να προχωρά στη ρήξη τους ή έστω στην αξιοποίησή τους ως αυτοαναφορικών στοιχείων.

Με λίγα λόγια, υπό αυτό το πρίσμα, το «Gangster Squad» αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Διατηρεί όμως αλώβητα όλα τα χαρακτηριστικά μιας "ένοχης απόλαυσης", υποσχόμενο ένα ευχάριστο δίωρο με άφθονο πιστολίδι, μεγάλα ονόματα, προσεγμένες εικόνες και άρωμα παλιάς διεφθαρμένης Αμερικής.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 24-01-2013  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.