The Place Beyond The Pines

Στο Τέλος Του Δρόμου

Δραματική  |  Παραγωγή: 2012  |  Διάρκεια 140'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Derek Cianfrance

Πρωταγωνιστούν: Ryan Gosling, Bradley Cooper, Rose Byrne, Eva Mendes, Ray Liotta

Κριτική: Μαριάννα Ράντου

O Handsome Luke (Ryan Gosling) είναι κασκαντέρ μοτοσικλέτας. Βγάζει το μεροκάματό του στο "γύρο του θανάτου" και περνάει τις μέρες του στο περιοδεύον λούνα παρκ όπου δουλεύει. Γεμάτος τατουάζ, με αλήτικο ύφος και στυλ, ζει τυχοδιωκτικά, μην έχοντας τίποτα να νοιαστεί εκτός από τη μοτοσικλέτα του. Μέχρι που μαθαίνει ότι έχει ένα γιο. Όσο απροσδόκητα μαθαίνει το νέο, τόσο απροσδόκητα αποφασίζει και να αλλάξει τρόπο ζωής. Θέλοντας να μη μεγαλώσει ο γιος του χωρίς πατέρα, όπως μεγάλωσε ο ίδιος, θέλει να έχει ενεργό ρόλο στη ζωή του μικρού. Έξω από τα νερά του, κάνει σπασμωδικές κινήσεις κι απανωτές λάθος επιλογές, προσπαθώντας να χωρέσει στην "κανονική" οικογενειακή ζωή της μητέρας του παιδιού του.

Ο Avery Cross (Bradley Cooper) είναι ένας φέρελπις, "ηθικών αρχών" αστυνομικός. Γίνεται ήρωας από σύμπτωση, όταν βρίσκεται στο δρόμο του παραστρατημένου Luke. Θέλει να μεγαλώσει μακριά από την καταπιεστική σκιά του πατέρα του και να προσφέρει στην γυναίκα και το γιό του μια καλή, ήρεμη ζωή, έχοντας πάντα τα χέρια του "καθαρά". Γρήγορα όμως συγκρούεται μετωπικά με τη διαφθορά της αστυνομίας και της εξουσίας και καταλαβαίνει ότι οι "σωστές" επιλογές δεν είναι αυτές που νόμιζε, υποκύπτοντας στο σύστημα που ξεκίνησε πολεμώντας.

Ο AJ και ο Jason είναι οι γιοι τους. Ο μεν AJ μεγαλωμένος στην αδιαφορία μιας οικογένειας που ασχολείται πιο πολύ με τις επαγγελματικές επιτυχίες, παρά με το μεγάλωμα του γιου της, ο δε Jason μεγαλωμένος στο περιθώριο μιας κοινωνίας που δεν ασχολείται αρκετά με οικογένειες που παλεύουν για να βγάζουν προς το ζην. Ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, τα μονοπάτια τους καταφέρνουν, όπως ακριβώς αυτά των πατεράδων τους, να διασταυρωθούν. Η συνάντησή τους δεν θα είναι, φυσικά, χωρίς συνέπειες, οι οποίες δεν μπορεί παρά να είναι καταστροφικές, αλλά και, πιθανόν, λυτρωτικές.

Ένα τρίπτυχο, τρεις ιστορίες ανδρών διαφορετικών ηλικιών, διαφορετικών αρχών και διαφορετικών προορισμών, με μια λεπτή γραμμή που άθελά τους, τους ενώνει. Τα στοιχεία της αρχετυπικής αμερικάνικης ιστορίας είναι εκεί: μικροί άνθρωποι, μεγάλα όνειρα, μονοπάτια που διασταυρώνονται, επιθυμίες που συγκρούονται, ελπίδες που διαψεύδονται και, τέλος, η αναπόφευκτη πτώση που όμως συνοδεύεται από ένα νέο ξεκίνημα. Τα στοιχεία μιας αρχαιοελληνικής τραγωδίας είναι επίσης εκεί: οι αμαρτίες των γονέων που βαραίνουν τις επόμενες γενιές, η αναπόδραστη μοίρα που βρίσκει τρόπους να ολοκληρώσει το έργο της παρά τις προσπάθειες των ανθρώπων, η ύβρις, η τιμωρία και η λύτρωση.

Ο Derek Cianfrance (σκηνοθέτης/σεναριογράφος του πολύ αγαπημένου «Blue Valentine»), αφήνει πίσω του τις μικρές ιστορίες και καταπιάνεται με μια επικότερων διαστάσεων αφήγηση. Όπως και στο «Blue Valentine», ξέρει να αλλάζει ανεπαίσθητα αλλά καίρια το ύφος και τον τόνο της σκηνοθεσίας του, ανάλογα με την ιστορία που αφηγείται, ενώ χαρακτηριστική είναι και η ικανότητά του να πλάθει όμορφες εικόνες, ανακατεύοντας σε ιδανικές δόσεις απαλά χρώματα αισιοδοξίας και μουντούς τόνους μελαγχολίας. Οι ερμηνείες είναι πολύ δυνατές, με τον Ryan Gosling να τελειοποιεί τον ρόλο του πληγωμένου cool που πρωτοενσάρκωσε ιδανικά στο «Drive», τον Bradley Cooper να παραδίδει επιτέλους μια πραγματικά αξιοπρόσεκτη, διακριτική αλλά δυνατή ερμηνεία (κλάσεις ανώτερη από την υπερτιμημένη, υποψήφια για Oscar ερμηνεία του στο «Silver Lining Playbook») και την Eva Mendes να συνεχίζει να πηγαίνει κόντρα στην εικόνα της (μετά και το «Holy Motors»), με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 11-04-2013  |  Διανομή: Seven Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.