CinemaNews.gr - All About Movies
Κριτική Ταινίας
Man Of Steel
Ανθρωπος Από Ατσάλι - 2013
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΔΙΑΡΚΕΙΑΠΡΕΜΙΕΡΑ ΔΙΑΝΟΜΗLINKS ΚΡΙΤΙΚΗΒΑΘΜΟΣ
Ένα μικρό αγόρι ανακαλύπτει ότι έχει υπερφυσικές δυνάμεις και ότι δεν προέρχεται από τη Γη, αλλά από τον "ετοιμοθάνατο" πλανήτη Krypton. Ο Clark Kent και καταλαβαίνει μεγαλώνοντας ότι έχει υπεράνθρωπες δυνάμεις και σύντομα θα ξεκινήσει για να αναζητήσει τις ρίζες του και την αποστολή του σ' αυτό τον κόσμο. Αν όμως, θέλει να σώσει τον κόσμο από τον αφανισμό και να αποτελέσει το σύμβολο της ελπίδας για την ανθρωπότητα, θα πρέπει να αφήσει τον ήρωα που κρύβει μέσα του να βγει στην επιφάνεια... για σώσει τον πλανήτη από μια εξωγήινη απειλή.

75 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του κόμικ με πρωταγωνιστή τον πιο δημοφιλή υπέρ ηρώα όλων των εποχών και έξι χρόνια μετά την τελευταία ταινία με θέμα της περιπέτειες του, το «Man Of Steel» υπόσχεται να κάνει τη διαφορά.

Ο σκηνοθέτης Zack Snyder μετά την ενδιαφέρουσα μεταφορά του graphic novel «300» του Frank Miller στην μεγάλη οθόνη και την κάπως απογοητευτική προσέγγιση του κομικ «Watchmen» του Alan Moore, χρειαζόταν κάτι για να αποδείξει την υπολανθάνουσα αξία του. Καθώς δεν φαίνεται και τόσο ικανός στο να δημιουργεί δικούς του φανταστικούς κόσμους (όπως είδαμε στο τραγικό «Sucker Punch») όταν επιλέχθηκε να σκηνοθετήσει έναν εντελώς καινούριο Superman του δόθηκε η πολυπόθητη ευκαιρία να κάνει τη διαφορά. Και το κατάφερε διθυραμβικά. Έπλασε από την αρχή ένα χιλιοπαιγμένο κόσμο και απελευθέρωσε έναν ήρωα pop-σύμβολο από τα στερεότυπα. Διατήρησε ορισμένα στοιχεία του μύθου, ενώ επέλεξε να σατιρίσει με τρόπο αυτοσαρκαστικό κάποια κλισέ των ηρωικών ταινιών, τόσο διακριτικά όμως που δεν "σπάει" στο ελάχιστο την όλη μελαγχολική ατμόσφαιρα του έργου.

Ο Snyder χρησιμοποιεί τη πληθώρα συμβολισμών που συναντάμε στις περισσότερες μυθολογίες του κόσμου, και υπάρχουν και στην ιστορία του Κρυπτονιανού, τονίζοντας αριστοτεχνικά το βάρος που φέρει ο ήρωας. Δημιουργεί έναν χαρακτήρα - απεικόνιση της ετερότητας, που μεγάλωσε με προβλήματα λόγω της δύναμής του, αλλά επέλεξε να προστατεύσει αντί να κυριαρχήσει. Μέσα από το έργο του θέτει με προσοχή και κάποια οικολογικά και ηθικά ερωτήματα ενώ όλη η προβληματική της ταινίας φαίνεται να περιστρέφεται όχι γύρω από την εξιστόρηση των γνωστών περιπετειών αλλά από την ερώτηση : "Τι θα γινόταν αν η ανθρωπότητα ανακάλυπτε την ύπαρξη εξωγήινων και πως θα αντιμετώπιζε έναν μη γήινο σύμμαχο;".

Ο Kal-El κατά κόσμο Clark Kent, υπό το πρίσμα του Snyder δεν είναι ο "παιδικός" ήρωας, αλλά ένας νέος εξωγήινος σωτήρας μεσσιανικού τύπου, παρουσιασμένος σαν πρωταγωνιστής ρεαλιστικής επιστημονικής φαντασίας και όχι τυπικού ηρωικού comic book. Έτσι απαλλάχτηκε από το κραυγαλέο κόκκινο μποξεράκι και το κόκκινο κολάν και φόρεσε τη διαστημική στολή του με το S, που δεν είναι πλέον το αρχικό του Superman αλλά το σύμβολο της ελπίδας στον Κρύπτον και οικόσημο της οικογένειας των El. Μάλιστα η ονομασία Superman όχι μόνο δεν αναφέρεται στο τίτλο του έργου αλλά γίνεται ψευδώνυμο και ακούγεται μόνο μιάμιση φορά καθ' όλη τη διάρκεια του. Ίσως σε αυτό να συνέβαλλε και ένας εκ των παραγωγών και συν-σεναριογράφος, ο Christopher Nolan, o οποίος είχε κάνει το ίδιο για τον Batman στο «Dark Knight».

Από ερμηνείες ο ανερχόμενος Henry Cavill φαίνεται ιδανικός για το ρόλο του νέου Clark Kent / Kal-El, χωρίς να δημιουργεί αιτία για οποιαδήποτε ένσταση, ενώ πολύ συμπαθητική είναι και η Amy Adams σαν Lois Lane. Αντίθετα προβλιματίζει λίγο η επιλογή για το ρόλο του General Zod, τον οποίο ενσαρκώνει ο Michael Shannon χωρίς να είναι εντελώς απογοητευτικός. Αψογοι φυσικά στους μικρούς τους ρόλους οι Russell Crowe (Jor-El) και Kevin Costner (Jonathan Kent).

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά δεν εμφανίζεται σε ταινία με τον Superman η αυθεντική χαρακτηριστική μουσική υπόκρουση των προηγούμενων ταινιών ("Superman Theme" του John Williams). Αυτή τη φορά ο λατρεμένος Hans Zimmer ανεβάζει κατά πολύ τον επικό χαρακτήρα του έργου με τις, για ακόμα μια φορά, αριστουργηματικές συνθέσεις του.

Συνοψίζοντας έχουμε να κάνουμε με ένα φιλμ που είναι αυτό ακριβώς που υπόσχεται και δεν κουράζει στο ελάχιστο. Απειρες και πολύ καλοδουλεμένες σκηνές δράσης και εξαιρετικά εφέ, όπως θα περίμενε κανείς από τον Snyder. Επιπλέον χάρη στη γοητεία του πρωταγωνιστή η ταινία προσφέρεται και για το γυναικείο κοινό που κατά κοινή ομολογία συνήθως δεν αρέσκεται στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τις μεταφορές κόμικ στη μεγάλη οθόνη. Aστεράκια: 4/5

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

» Man Of Steel

» Monsters University

» The Big Wedding

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΙΝΙΑ

» Man Of Steel


HIGHLIGHTS

Βραβεία Ένωσης Ηθοποιών 2014

Λαμπερές παρουσίες στην απονομή των 20ων Βραβείων της Ένωσης Ηθοποιών.... +περισσότερα
 

Χρυσές Σφαίρες 2014: Κόκκινο Χαλί

Έχουμε για εσάς δεκάδες φωτογραφίες από το Κόκκινο Χαλί των... +περισσότερα
 

OSCARS 2014: Οι Διαφημιστικές Καμπάνιες

Κάθε χρόνο οι υποψήφιες ταινίες διαφημίζονται στα μέλη της Ακαδημίας... +περισσότερα
 

OSCARS 2013: Κόκκινο Χαλί

Τα φλας των φωτογράφων άστραψαν στο κόκκινο χαλί των φετινών... +περισσότερα
 

OSCARS 2013: Τελετή Απονομής

Έχουμε για εσάς δεκάδες φωτογραφίες από την 85η απονομή των... +περισσότερα
 

OSCARS 2013: FASHION REPORT

Μια ματιά στις καλύτερα και χειρότερα ντυμένες παρουσίες στα φετινά... +περισσότερα
 

NOMINEES LUNCHEON 2012

Nominees Luncheon είναι το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει η Ακαδημία... +περισσότερα
 

SAG AWARDS 2012

Δεκάδες φωτογραφίες από την 18η απονομή των βραβείων της Ένωσης... +περισσότερα
 

Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ